Vasárnapi Ujság Blog

A Vasárnapi Ujság hetenkint egyszer nagy negyedrétben 1 ½ ivben jelenik meg. Előfizetési díj Buda-Pesten házhoz küldve vagy postai uton külön a Vasárnapi Ujságra félévre 3 ft., a Politikai Ujdonságokkal együtt 5 ft. ujpénzben.

Üdvözlő czikk

Kedves Látogató!

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Könyvtára működteti.

A blogon keresztül szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek, hogy mi történt a mai napon csak több mint száz évvel ezelőtt a dualizmus korabeli Magyarország e lebilincselő világában. Valamint egyéb érdekes ismeretanyaggal szolgálni az akkor világ mindennapjairól. 

Kellemes olvasást kívánunk! 

röviden...

A Vasárnapi Ujság 1854-től 1922-ig megjelenő képes, ismeretterjesztő hetilap. Olyan - igen sikeres - néplap, amelynek célja a nemzeti szellem ápolása, a nyelvművelés és a közhasznú (köztük a természettudományos) ismeretek közreadása volt.

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Szimpatikus a blog, szeretem olvasni :) Érdekes, hogy mik történtek a történelmi Magyarországon. B... (2017.12.27. 18:52) 1886. BUDAPEST, FEBRUÁR 21.
  • takacsveca93: Egy király újság, folyamatosan, heti frissítéssel kerülnek fel a heti szórólapok! www.ujsagomat.hu (2017.11.08. 09:56) újkor.hu - Új történelmi portál
  • vasarnapiujsag: Munkácsy 1900. május 1-én hunyt el Endenichben. (2013.02.14. 14:11) Február 14. - 1897
  • noatis: milyen kár, hogy ma már csak fellegvárakat építünk... Csodálatos az épület, és mindazok, akik végh... (2011.03.03. 11:30) márczius 2-án 1862.
  • Utolsó 20

2011.05.30. 11:55 vasarnapiujsag

Május 30-án 1886.

Fáy András emlékére 

 

Mire e lapok világgá mennek, Zemplénmegyének egy félreeső kis falujában diszes közönség gyűl össze az irodalom és közélet jeleseiből, hogy emléktáblával jelölje meg nemzetünk e században egyik leghasznosabb tevékenységű emberének szülőházát. Valóban korunkat sok mindenről lehet vádolni; de azt javára kell írnunk, hogy az elhunyt nagyok emlékét tiszteletben tartja. Szobraikkal diszíti a köztereket, emléket állít sírjaikra, megjelöli szülő- és lakóházaikat, fölsegéli árváikat, szóval minden eszközt megragad, hogy a közhálát kifejezhesse. Nem szükséges fejtegetnünk, mily lelkesítőleg hat egy-egy ilyen emlék az utókorra; […]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fáy András 1786. május 30-án született a Gálszécs mellett fekvő Kohányban, ősrégi nemesi családból, melynek tagjai már a tatárjáráskor kitüntették magukat. A ház melyben született korán lett tisztelet tárgyává, s viszont Fáy mindenkor kegyelettel gondolt Zemplénmegyére, mert ennek kebelén töltötte gyermek- s ifjukora legszebb napjait. Iskoláit egy-két megszakítással, mindőn Pozsonyban német szót tanult, mind Sáros-patakon végezte, s különösen kedves tanítványa volt a híres jogtudós Kövynek, s egy ízben alispánja a jogtanulók közt alakult Pánczé-vármegyének. Közszolgálatot csak atyja kedveért vállalt s így lett 1810-1818-ig alszolgabírája Pestmegyének. S ez a szolgálat jó iskola volt Fáyra; itt tájékoztatta magát a közviszonyok felől s itt szerezte a gazdag élet- és emberismeretet, melyet későbbi pályáján annyi eredménynye tudott felhasználni. Lemondván hivataláról, egy ideig gazdálkodott, majd Pestre költözött, s egész halálig az irodalomnak és közéletnek szentelte idejét. [..]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------

Május 30. 
 
 
1875.

   Kolozsvárott megszületik ifj. Entz Géza zoológus, budapesti és utrechti egyetemi tanár. (Elhunyt Budapesten, 1943-ban.) 1929-től a tihanyi biológiai intézet, 1932-től a mai Természettudományi Múzeum Állattárának igazgatója. Szakterülete a protiszták (véglények), ő volt a korszerű biológiai Balaton-kutatás megszervezője.  
 
1913.
 
   Londonban aláírják az I. Balkán-háborút lezáró békét Bulgária, Görögország, Montenegró és Szerbia, másfelől az Oszmán Birodalom között. Utóbbi elveszíti európai területeit, Albánia formálisan függetlenné válik. A fő győztes, Bulgária és társai közti ellentétek alig egy hónap múlva a II. Balkán-háborúhoz vezetnek, majd a küzdelem az I. világháborúban folytatódik.     

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr392942954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása