Vasárnapi Ujság Blog

A Vasárnapi Ujság hetenkint egyszer nagy negyedrétben 1 ½ ivben jelenik meg. Előfizetési díj Buda-Pesten házhoz küldve vagy postai uton külön a Vasárnapi Ujságra félévre 3 ft., a Politikai Ujdonságokkal együtt 5 ft. ujpénzben.

Üdvözlő czikk

Kedves Látogató!

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Könyvtára működteti.

A blogon keresztül szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek, hogy mi történt a mai napon csak több mint száz évvel ezelőtt a dualizmus korabeli Magyarország e lebilincselő világában. Valamint egyéb érdekes ismeretanyaggal szolgálni az akkor világ mindennapjairól. 

Kellemes olvasást kívánunk! 

röviden...

A Vasárnapi Ujság 1854-től 1922-ig megjelenő képes, ismeretterjesztő hetilap. Olyan - igen sikeres - néplap, amelynek célja a nemzeti szellem ápolása, a nyelvművelés és a közhasznú (köztük a természettudományos) ismeretek közreadása volt.

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Szimpatikus a blog, szeretem olvasni :) Érdekes, hogy mik történtek a történelmi Magyarországon. B... (2017.12.27. 18:52) 1886. BUDAPEST, FEBRUÁR 21.
  • takacsveca93: Egy király újság, folyamatosan, heti frissítéssel kerülnek fel a heti szórólapok! www.ujsagomat.hu (2017.11.08. 09:56) újkor.hu - Új történelmi portál
  • vasarnapiujsag: Munkácsy 1900. május 1-én hunyt el Endenichben. (2013.02.14. 14:11) Február 14. - 1897
  • noatis: milyen kár, hogy ma már csak fellegvárakat építünk... Csodálatos az épület, és mindazok, akik végh... (2011.03.03. 11:30) márczius 2-án 1862.
  • Utolsó 20

2011.06.09. 09:02 vasarnapiujsag

Junius 9-én 1889.

 A leggazdagabb ember háztartási költsége

 

Gould, az amerikai börzekirály, ki a jelenleg élő milliomosok között a legvagyonosabb, amerikaias szokásainál fogva szeret magáról beszéltetni s igy közelebb egész részletes adatokat közöltetett az ottani lapokban newyorki háztartásának költségeiről. A világ leggazdagabb emberének kiadásaiból néhány részlet felsorolása talán olvasóinkat is érdekelni fogja.

A newyorki lakóház palotaszerü téglaépület, melynek külső része azonban nem nagyon tekintélyes. Annál pazarabb a benső berendezés, különösen a bútorok, melyek mindegyike műfarágással kéazült, s az egyes szobákban levő képek értékét 2 millió forintra becsülik. A családfő nejével a második emeleten lakik, hálószoba, iroda, öltözőszoba s fürdő alkotja a lakást . Ugyanily magánlakása van a második emelet másik szárnyán a nábob egyetlen felnőtt leányának, Nellinek, rózsaazinre éa fehérre festve. A harmadik emeleten van egy tanulóazoba s egy nagy gyérmekszoba a három kis fiu számára (Ede, Frank és Harold) , kiknek nevelői 3600, 4000 és 8000 forint fizetést húznak. A többi személyzet a következő fizetéseket kapja: a pinczemester 2000, segédje 800, Gould komornyikja 1200, a szakács és segédei 3000, a háztartónő 2000 forintot, két mosónő, két szobaleány, egy társalkodónő, két ápoló, két takarítónő s két konyhaszolgáló egyen- ként 30—40 forintot havonként . Gould asszony naponként két óra hosszat foglalkozik fiaival, kiknek csak oly könyveket szabad olvasni, amelyeket ő már előbb elolvasott. Az asszony különben igen vallásos hölgy s e czélra sok alapítványt tesz. Gould Nelli különösen a zenében akarja magát tökéletesíteni, egy zeneóráért 40 forintot fizet, ruházatára évenkint 10,000 forint tüpénzt kap.

 

A főépülettől külön van a «Negyvennegyedik utczában» Gould istállója, mely téglából épült márványdiszítésekkel s tükörablakokkal van ellátva. Az istállóban hat ló van, továbbá egy zárt kocsi, egy bricska és két vasúti kocsi. A szolgaszemélyzet itt egy kocsisból, két küldönczből s négy szolgából áll ; a kocsis bére havonkint 90 forint. Az istálló fenntartása évenkint 12,000 forintba kerül. A háztartáshoz tartozik az irvingtoni igen szép nyár i lak, melyet Gould 1880-ban 400,000 forinton vásárolt, de ma legalább 2 milliót ér. A ház góth stílben épült, ezer méter távolságban fekszik a Hudson-folyótól s gyönyörű kilátás van belőle.

A háztartástól külön van Gould nagyobb fiának lakása a főépület harmadik emeletén, ki ennek fentartására ezelőtt évenként 20,000 forint zsebpénzt kapott , jelenleg azonban már atyjának üzlettársa. A három gyermek egyenkint 10—10 forint heti zsebpénzt kap.

A nyári lakkal kapcsolatban áll az «Atalanta» i nevű gőzös, melyet Gould 200,000 forintért vásárolt s melynek fentartása havonkint 2000 forintba kerül s ezenfelül, ha a családtagok használják, 1600 forintba. A hajón 5 tiszt, 15 matróz, 4 szakács, egy pék, 2 pinczér, égy komorna, egy szobaleány s egy társalkodónő van. A yachton három ebédlő van, külön a családtagoknak, külön a tiszteknek s a harmadik a cselédségnek és matrózoknak.

 

--------------------------------------------------------------------------------------

Június 9. 
 

1875.

Londonban megszületik Henry Hallett Dale angol orvos, fiziológus. (Cambridge-ben hunyt el, 1968-ban.) Ő izolálta az első ingerületátvivő vegyületet (neurotranszmittert), az acetilkolint, amiért 1936-ban megosztott orvosi Nobel-díjat kapott. Londoni egyetemi tanárkodása mellett jelentős tudománypolitikai szerepet is játszott mint kormánytanácsadó és a Royal Society elnöke. 

1908.

VII. Eduárd angol király és II. Miklós orosz császár Revalban (ma Tallinn) találkozva megállapodnak a „macedón kérdés” rendezéséről - távlatokban a német „Drang nach Osten” megfékezéséről és az Oszmán Birodalom felosztásáról. Az egyezmény hírére kitör a nacionalista, egyben alkotmánypárti ifjútörök forradalom, így a brit-orosz terv hamvában hal. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr732969837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása