Vasárnapi Ujság Blog

A Vasárnapi Ujság hetenkint egyszer nagy negyedrétben 1 ½ ivben jelenik meg. Előfizetési díj Buda-Pesten házhoz küldve vagy postai uton külön a Vasárnapi Ujságra félévre 3 ft., a Politikai Ujdonságokkal együtt 5 ft. ujpénzben.

Üdvözlő czikk

Kedves Látogató!

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Könyvtára működteti.

A blogon keresztül szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek, hogy mi történt a mai napon csak több mint száz évvel ezelőtt a dualizmus korabeli Magyarország e lebilincselő világában. Valamint egyéb érdekes ismeretanyaggal szolgálni az akkor világ mindennapjairól. 

Kellemes olvasást kívánunk! 

röviden...

A Vasárnapi Ujság 1854-től 1922-ig megjelenő képes, ismeretterjesztő hetilap. Olyan - igen sikeres - néplap, amelynek célja a nemzeti szellem ápolása, a nyelvművelés és a közhasznú (köztük a természettudományos) ismeretek közreadása volt.

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Szimpatikus a blog, szeretem olvasni :) Érdekes, hogy mik történtek a történelmi Magyarországon. B... (2017.12.27. 18:52) 1886. BUDAPEST, FEBRUÁR 21.
  • takacsveca93: Egy király újság, folyamatosan, heti frissítéssel kerülnek fel a heti szórólapok! www.ujsagomat.hu (2017.11.08. 09:56) újkor.hu - Új történelmi portál
  • vasarnapiujsag: Munkácsy 1900. május 1-én hunyt el Endenichben. (2013.02.14. 14:11) Február 14. - 1897
  • noatis: milyen kár, hogy ma már csak fellegvárakat építünk... Csodálatos az épület, és mindazok, akik végh... (2011.03.03. 11:30) márczius 2-án 1862.
  • Utolsó 20

2011.05.09. 10:04 vasarnapiujsag

Május 9-én 1909.

Védekezés a telszés ellen.

 

A szinházvezetés modern művészetének, ha nem is a legnagyobb, de mindenesetre a legsajátságosabb problémája: a tetszés ellen való védekezés, tehát egy eljárás, amely látszólag a legmerevebb ellentétben van a színházi produkczió eredendő czéljával: a nem tetszés ellen való védekezéssel. A tetszés ellen való védekezés nem is arra irányul, hogy a közönségnek ne tessék az, a mit lát vagy hall. Ha ez lenne a czél, ezt nagyon könnyen el lehetne érni, csak rósz darabokat kell roszul előadni. A föladat azonban nem a tetszés megfojtása, hanem a megnyilatkozásainak stílusossá formálása. Ez a törekvés régebben, egy érdesebb és erősebb idegű korban teljesen ismeretlen volt és a mi életre hivta, az egyrészt a színészetnek, mint művészetnek emelkedettebb, eszményibb kultusza, másrészt a közönség meggyöngült, hamarább izguló idegeinek a védelme. E kettős feladat szerint a tetszés, vagyis a közönség beavatkozása ellen való védekezés iránya is kétféle. Az egyik megállapíthatólag német eredetű és abból az imádatból sarjadzott ki, a mely Wagner Rikárdot félisteni magasságba emelte és munkáit megnyilatkozásoka gyanánt fogadja, a melyeknek a hatása se lehet a tetszés profánus formái szerint való. Egész csomó rendezői intézkedés született meg a végből, hogy a tetszés megnyilatkozása az áhítat formáit öltse magára és az előadó, a színész, az énekes minél kisebb vámot szedhessen a hatásból, mely az alkotót illeti. Ez a kissé tüntetőén önzetlen és nem minden szenvelgés nélkül eszményi irányzat hódított azokban a német színházakban is, a melyek nem adnak ugyan Wagner-operákat, de szeretnek — előkelők lenni. Sőt vannak most már színházak Németországon kívül is, a melyekben a színészek fölvonások végén a függöny előtt meg nem jelenhetnek, sőt a színlapon lévő figyelmeztetés arra kéri a közönséget, hogy a tetszés zajos nyilvánításától tartózkodjék. — A tetszés ellen való védekezés másik iránya már nem ilyen előkelő erkölcstí és nem is a tetszés, hanem ennek a meghamisítása, a hivatalos tapsolok, a klakk ádáz és kiméletlen működése ellen irányul, az ellen a vad tenyér-munka ellen, a mely a közönségnél még jobban bántja és boszantja a színészek közül — a többieket. Ezeknek a jótenyerű legényeknek a meg rendszabályozására most a mi Operaházunk igazgatója is adott ki egy rendeletet, eltiltván a galérián a kelleténél tartósabb, zajosabb és észrevehetően nem a tiszta műélvezet forrásából fakadt elragadtatást és lelkesedést. A törekvés helyes, de ha nem lenne is meg a várt eredménye, még mindig kellemesebb, mint ha — túlságosan is sikerülne. Mert mégis csak jobb, ha a színházban többet tapsolnak, mint ha kevesebbet tapsolnak a kelleténél.  

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------

Május 9. 
 

1873.

   Összeomlik a bécsi tőzsde, véget ér az 1860-as évek osztrák-magyar Gründerzeitjának (alapítási korszak) első szakasza. A bankcsődök, ipari részvénytársaságok felszámolása mellett a külföldi tőke kivonásával is komoly problémát okoz az órák alatt Pestet is elérő tőzsdekrach: Magyarország csak nehezen tudta elkerülni az államcsődöt.  
 
1914.

   Woodrow Wilson amerikai elnök (1856-1924; hivatalban: 1913-1921) hivatalos ünnepé nyilvánítja május második vasárnapját mint az anyák napját (Mother's Day). Az időpontot Anna Marie Jarvis (1864-1948) aktivista kezdeményezte még 1907-ben, ezen a napon (1905. V. 9.) elhunyt, szintén a nőemancipációért küzdő édesanyja emlékére. 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr182889216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása