Vasárnapi Ujság Blog

A Vasárnapi Ujság hetenkint egyszer nagy negyedrétben 1 ½ ivben jelenik meg. Előfizetési díj Buda-Pesten házhoz küldve vagy postai uton külön a Vasárnapi Ujságra félévre 3 ft., a Politikai Ujdonságokkal együtt 5 ft. ujpénzben.

Üdvözlő czikk

Kedves Látogató!

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Könyvtára működteti.

A blogon keresztül szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek, hogy mi történt a mai napon csak több mint száz évvel ezelőtt a dualizmus korabeli Magyarország e lebilincselő világában. Valamint egyéb érdekes ismeretanyaggal szolgálni az akkor világ mindennapjairól. 

Kellemes olvasást kívánunk! 

röviden...

A Vasárnapi Ujság 1854-től 1922-ig megjelenő képes, ismeretterjesztő hetilap. Olyan - igen sikeres - néplap, amelynek célja a nemzeti szellem ápolása, a nyelvművelés és a közhasznú (köztük a természettudományos) ismeretek közreadása volt.

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Szimpatikus a blog, szeretem olvasni :) Érdekes, hogy mik történtek a történelmi Magyarországon. B... (2017.12.27. 18:52) 1886. BUDAPEST, FEBRUÁR 21.
  • takacsveca93: Egy király újság, folyamatosan, heti frissítéssel kerülnek fel a heti szórólapok! www.ujsagomat.hu (2017.11.08. 09:56) újkor.hu - Új történelmi portál
  • vasarnapiujsag: Munkácsy 1900. május 1-én hunyt el Endenichben. (2013.02.14. 14:11) Február 14. - 1897
  • noatis: milyen kár, hogy ma már csak fellegvárakat építünk... Csodálatos az épület, és mindazok, akik végh... (2011.03.03. 11:30) márczius 2-án 1862.
  • Utolsó 20

2011.06.30. 11:19 vasarnapiujsag

Junius 30-én 1895.

A LÉPÉSEK HOSSZA A KATONÁKNÁL. 

 

Mióta Moltke tábornagy azon mondata, mely szerint a hadsereg ereje a katonák lábaiban rejlik, az utolsó 1870—71-iki nagy háborúban teljesen igazolódott, az európai hadseregek gya­log-ezredeiknél a lépések számára és hoszszára különös gondot fordítanak. 

Az orosz gyalogkatona perczenként 112—116 lépést tesz. A lépés hoszsza 71 czentiméter. 

A német katona 114, nyolczvan centiméter hosszú lépést, az osztrák-magyar gyalogos pe­dig 115, hetvenöt centiméter hosszú lépést tesz. A francziák 120, hetvenöt centiméter hosszú lépésben menetelnek a gyalog vadászok kivételével, kik perczenként 128 lépést tesznek. Hasonló ütemben menetelnek az olasz katonák a bersaglierik kivételével, kiktől perczenként 140, nyolczvanhat centiméter hosszú lépést követelnek, mely ütem azonban inkább csak diszmeneteknél fordulván elő, hosszabb ideig nem folytatható. 

Tényleg az orosz gyalogkatonától perczen­ként 79 métert, az osztrák-magyartól 85 métert, a francziától és olasztól 90 métert, a német katonától pedig 92 métert kivannak meg. 

Ámde a franczia seregben történt megfigye­lésekből kitünt, hogy oly esetekben, mikor a lépés hoszsza a test hoszszával helyes arányba nem hozatik, a lábak fokozatos elgyengülése következik be s így a katona rövid idő múlva képtelenné válik a menetelésre. Helyes arány­nak pedig azt tekintik,  ha a lépés hoszsza az egész test hoszszának három heted részén  túl nem terjed. Az erre vonatkozó változások meg­figyelése jelenleg teljes komolysággal foglalkoztatja a franczia fővezényletet. 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Június 30.

 

1883. 

Nagykanizsán megszületett Barthos Gyula erdész, vadász, ornitológus. (Marcaliban hunyt el 1971-ben.) Selmecbányai tanulmányai után az erdélyi Malomvízen, majd szülőhelyén erdészkedett. Nordkapra (a norvégiai Észak-fokra) tett utazásán kívül a Retyezát és Zala megye madárvilágával foglalkozott. Posztumusz műve (Erdészüdv, vadászüdv!) igen adatgazdag.    

 

1908.

Közép-Szibériában, a Köves-Tunguszka folyó közelében hatalmas robbanás következett be, mely többtucat kilométeres körzetben letarolta a fenyveseket és 500 km-ről is látható fényjelenséget okozott. A robbanás máig azonosítatlan okozója a legvalószínűbb feltételezések szerint egy a légkörben felrobbant kisbolygó vagy üstökösmag lehetett.    

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr663026831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása