Vasárnapi Ujság Blog

A Vasárnapi Ujság hetenkint egyszer nagy negyedrétben 1 ½ ivben jelenik meg. Előfizetési díj Buda-Pesten házhoz küldve vagy postai uton külön a Vasárnapi Ujságra félévre 3 ft., a Politikai Ujdonságokkal együtt 5 ft. ujpénzben.

Üdvözlő czikk

Kedves Látogató!

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Könyvtára működteti.

A blogon keresztül szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek, hogy mi történt a mai napon csak több mint száz évvel ezelőtt a dualizmus korabeli Magyarország e lebilincselő világában. Valamint egyéb érdekes ismeretanyaggal szolgálni az akkor világ mindennapjairól. 

Kellemes olvasást kívánunk! 

röviden...

A Vasárnapi Ujság 1854-től 1922-ig megjelenő képes, ismeretterjesztő hetilap. Olyan - igen sikeres - néplap, amelynek célja a nemzeti szellem ápolása, a nyelvművelés és a közhasznú (köztük a természettudományos) ismeretek közreadása volt.

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Szimpatikus a blog, szeretem olvasni :) Érdekes, hogy mik történtek a történelmi Magyarországon. B... (2017.12.27. 18:52) 1886. BUDAPEST, FEBRUÁR 21.
  • takacsveca93: Egy király újság, folyamatosan, heti frissítéssel kerülnek fel a heti szórólapok! www.ujsagomat.hu (2017.11.08. 09:56) újkor.hu - Új történelmi portál
  • vasarnapiujsag: Munkácsy 1900. május 1-én hunyt el Endenichben. (2013.02.14. 14:11) Február 14. - 1897
  • noatis: milyen kár, hogy ma már csak fellegvárakat építünk... Csodálatos az épület, és mindazok, akik végh... (2011.03.03. 11:30) márczius 2-án 1862.
  • Utolsó 20

2013.03.12. 12:17 vasarnapiujsag

Receptek, praktikák az 1800-as évek végéről

Édesanyja receptjeit elmondta Andorné Diósd Etus

Krumplis linzer. /Elődeink étkezésében fontos szerepet játszott a burgonya./
15 dkg cukrot, 15 dkg zsírral kikeverünk, 15 dkg áttört főtt krumplival, 30 dkg liszttel, 
1 mokkáskanál szódabikarbónával, kevés sóval összegyúrjuk, kb fél cm-re kinyújtjuk. Karikákra kiszúrjuk. Minden második karika közepét gyűszűvel kiszúrjuk. A tele karikákra lekvárt teszünk, majd ráhelyezzük a lyukas karikát. Tepsibe tesszük és előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük. /Karikák helyett lehet egyéb formákat is alkalmazni./

"Pancs-nokedli"/Grenadier-marsch, Gránátos kocka másképpen/ Bő lével krumplilevest készítünk. Benne sok kockára vágott krumplit puhára főzünk, majd kiszedve összetörjük. Ugyanabban a levesben főzzük ki a kockatésztát is, majd kiszedjük és az összetört krumplival jól összekeverjük. Előre pirított paprikás hagymába forgatjuk. Étkezéskor törött borsot szórunk a tetejére.

Hájas tészta: /Majd' minden házban tartottak disznót, így nem volt nehéz hájhoz jutni./
˝ kg sertéshájat jól kiáztatunk, szitán áttörjük, hideg helyre tesszük. 1 kg lisztet, 1 tojás nagy-ságú hájat összemorzsolunk, hozzáadunk1 kávéskanál sót, 3 egész tojást, és annyi fehérbort, amennyit kíván és az egészet összegyúrva rétestésztát készítünk. Fél órai pihentetés után vékonyra kinyújtjuk. rész hájat késsel rákenünk. Összehajtogatjuk a négy szélénél fogva. Újra pihentetjük fél órát. Négyszer ismételjük a hajtogatást és pihentetést, majd kinyújtjuk és forró késsel kockákat vágunk. Dióval, lekvárral megtöltjük. A kockák tetejét tojással megkenjük. Tepsibe tesszük, addig sütjük, míg a tetejük piros nem lesz. Vaníliás porcukorral kínáljuk.

Beigli- praktika: A mazsolát előző este rumba áztatom. A diót fehérborral nedvesítem meg.
Ha kevés a tojás, akkor csak a fehérjével kenem meg a beigli tetejét. Ugyanolyan szép piros lesz. 4. beiglihez 1 kg lisztet, 30-35 dkg zsiradékot, 2 tojást használok. Cukor csak az élesztő kelesztéséhez kell.

forrás: http://www.diosdfa.hu/hu/main.php?open=szemelvenyek&category=Katica&cikk=39

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr835129769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása