Vasárnapi Ujság Blog

A Vasárnapi Ujság hetenkint egyszer nagy negyedrétben 1 ½ ivben jelenik meg. Előfizetési díj Buda-Pesten házhoz küldve vagy postai uton külön a Vasárnapi Ujságra félévre 3 ft., a Politikai Ujdonságokkal együtt 5 ft. ujpénzben.

Üdvözlő czikk

Kedves Látogató!

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Könyvtára működteti.

A blogon keresztül szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek, hogy mi történt a mai napon csak több mint száz évvel ezelőtt a dualizmus korabeli Magyarország e lebilincselő világában. Valamint egyéb érdekes ismeretanyaggal szolgálni az akkor világ mindennapjairól. 

Kellemes olvasást kívánunk! 

röviden...

A Vasárnapi Ujság 1854-től 1922-ig megjelenő képes, ismeretterjesztő hetilap. Olyan - igen sikeres - néplap, amelynek célja a nemzeti szellem ápolása, a nyelvművelés és a közhasznú (köztük a természettudományos) ismeretek közreadása volt.

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Szimpatikus a blog, szeretem olvasni :) Érdekes, hogy mik történtek a történelmi Magyarországon. B... (2017.12.27. 18:52) 1886. BUDAPEST, FEBRUÁR 21.
  • takacsveca93: Egy király újság, folyamatosan, heti frissítéssel kerülnek fel a heti szórólapok! www.ujsagomat.hu (2017.11.08. 09:56) újkor.hu - Új történelmi portál
  • vasarnapiujsag: Munkácsy 1900. május 1-én hunyt el Endenichben. (2013.02.14. 14:11) Február 14. - 1897
  • noatis: milyen kár, hogy ma már csak fellegvárakat építünk... Csodálatos az épület, és mindazok, akik végh... (2011.03.03. 11:30) márczius 2-án 1862.
  • Utolsó 20

2011.06.14. 10:11 vasarnapiujsag

Junius 13-án 1909.

S...i Bella: Divatlevél 

 

A nők életében nagy szerepet játszik a divat, illetve az öltözködés változó szabályai. Ezt látjuk ilyenkor is, a mikor a nyaralás előkészületei folynak mindenfelé. A szekrények megtelnek a lenge ruharemekekkel, melyekben viselőik a napsütötte tengerpartokon, árnyas fenyvesekben vagy falusi parkokban fognak pompázni. Mindenik nyaraláshoz más-más ruhakészlet kell és leginkább különbözik ezektől a hegyekben töltött időhöz szükséges ruházat. Ennek első sorban czélszerünek, a hideg ellen védelmül szolgálónak kell lennie, mig a többieknél nagy szerepe  jut a fényűzésnek, lengeségnek. 

A tengerparton és meleg helyen levő fürdőkben nélkülözhetetlenek a jelenleg oly kedvelt vászonruhák. Többnyire oly hosszú kábátokkal készülnek, melyek csaknem a  ruha szegélyéig leérnek. Kissé idegenszerüen  hat reánk ez a látvány,  ha kánikula idején is kabátban látjuk a nőket. De ez csak a legelső alkalommal van így — azután megszokjuk a mai divat e különlegességét. El kell ismernünk, hogy a hosszú, többnyire egészen bő kabátok bizonyos fesztelen elegancziát kölcsönöznek a nők külsejének. 

A fehér vásznaknak jelenleg erős versenytársuk akadt a színes vásznakban, melyek a legszebb, legizlésesebb színekben készülnek. Épen ezek kedvéért lettek a nők körében oly gyorsan népszerűkké; mindenki így kedvencz virágának színébe öltözhet. Ez jutott eszembe a múltkor, mikor egy halványlila ruhába öltözött nőt  láttam orgonavirágos kalappal a fején. Rózsaszínű vászontuhához rózsás, fehérhez fehérvirágos kalap illik. 

Ami a virágdivatot illeti, ennek föltétlenül meghódoltak a nők. A mi teljesen érthető is, mert nyár idején ennél kedvesebb divat el sem képzelhető. Viseli is a nők öregje-fiatalja, minden kivétel nélkül. Ha egy nőktől népes helyre belépünk, mintha virágos kertet látnánk a nyári szellőtől meg-megingatva. Szemünk teljesen megszokta már ezt, mindenesetre könnyebben, mintha öles tollak bólongatnak a nők fején.                                                          

A mi a kalapokat illeti, ezek jelentékenyen módosultak. Az úgynevezett harang-kalapok, — melyekről annyi gúny esett az első időben — most laposabbak és szélesebbek lettek, így pompás védelmül szolgálnak a nap heve ellen,  tehát czélszerűnek bizonyultak. Azonfelül többnyire rendkívül finom fonásból készülnek,  tehát legkevésbbé sem kellemetlen a viselésük. 

A napernyők most nemcsak az eddig annyira kedvelt fehér színben készülnek. Rendszerint a ruha színében választják meg őket, hogy annál teljesebb legyen az egésznek egyöntetűsége. Ezek is gyönyörű árnyalatokban kaphatók. Nyakuk nagyon magas, olykor művészi kivitelű. Nem ritka a kristályból vagy ékkőből készült, nemes fémbe foglalt díszű sem. Ezek természetesen csak a fényűzés kellékei, de olcsóbb kivitelben is szép dolgokat látunk e téren. 

Utazóköpenynek leginkább a lusztert használják minden színben. Ez annyiból czélszerű, mert nem gyűrődik és a por sem látszik meg rajta. Nagyon világos színekben fürdőben és porköpenynek is használják, olykor dús rátétmunkával díszítve. Ezt különben a vászonruháknál is csaknem kivétel nélkül látjuk. E rátétmunka rajza, művészi készítése valóságos remeke az iparművészeinek. A ki meg akarja adni külsejének a legdivatosabb jelleget, okvetlen rátétmunkás vagy gombolt kabátot és köpenyt visel. 

Az általában kedvelt fűzőaljaknak jelenleg erős vetélytársa akadt a tunikás aljban. Ez mindig szélesebb körben hódít, hol röviden, hol hosszan alkalmazzák. Az előbbi azonos a már régen viselt köténytunikával, a második hegyesen leér az alj széléig. Mindkettő egyaránt divatos, bár eddig a nők még vonakodtak a sima, czélszerű aljakról lemondani. Épen a tunikás  ruha kedveért hozták forgalomba a lágy foulardokat a kemény tafota helyett. A selyemből és bőrszálakból bogozott rojtok adják díszüket.  

--------------------------------------------------------------------------------------

 

Június 13.

1870. 

   A belgiumi Soignies-ben megszületett az 1961-ben, Brüsszelben elhunyt Jules Bordet bakteriológus, immunológus. Hazai és párizsi tanulmányai után a brabanti Pasteur Intézet alapító igazgatója, a brüsszeli egyetem orvosprofesszora lett. Felfedezte a szamárköhögés kórokozóját és az allergia immunválasz-jellegét. 1919-ben megkapta az orvosi Nobel-díjat. 

1905.

  Fiumei kastélyában elhunyt az 1833-ban, Pozsonyban született József Károly főherceg, József nádor ifjabb fia. 1868-tól újjászervezte a Magyar Királyi Honvédséget, melynek haláláig főparancsnoka volt. Nem csak a hadsereg érdekelte: alcsúti kertjében botanikai kutatásokat folytatott, ciganológusként a hazai romák egyik első komoly támogatójaként is fellépett. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr782982547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása