Vasárnapi Ujság Blog

A Vasárnapi Ujság hetenkint egyszer nagy negyedrétben 1 ½ ivben jelenik meg. Előfizetési díj Buda-Pesten házhoz küldve vagy postai uton külön a Vasárnapi Ujságra félévre 3 ft., a Politikai Ujdonságokkal együtt 5 ft. ujpénzben.

Üdvözlő czikk

Kedves Látogató!

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Könyvtára működteti.

A blogon keresztül szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek, hogy mi történt a mai napon csak több mint száz évvel ezelőtt a dualizmus korabeli Magyarország e lebilincselő világában. Valamint egyéb érdekes ismeretanyaggal szolgálni az akkor világ mindennapjairól. 

Kellemes olvasást kívánunk! 

röviden...

A Vasárnapi Ujság 1854-től 1922-ig megjelenő képes, ismeretterjesztő hetilap. Olyan - igen sikeres - néplap, amelynek célja a nemzeti szellem ápolása, a nyelvművelés és a közhasznú (köztük a természettudományos) ismeretek közreadása volt.

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Szimpatikus a blog, szeretem olvasni :) Érdekes, hogy mik történtek a történelmi Magyarországon. B... (2017.12.27. 18:52) 1886. BUDAPEST, FEBRUÁR 21.
  • takacsveca93: Egy király újság, folyamatosan, heti frissítéssel kerülnek fel a heti szórólapok! www.ujsagomat.hu (2017.11.08. 09:56) újkor.hu - Új történelmi portál
  • vasarnapiujsag: Munkácsy 1900. május 1-én hunyt el Endenichben. (2013.02.14. 14:11) Február 14. - 1897
  • noatis: milyen kár, hogy ma már csak fellegvárakat építünk... Csodálatos az épület, és mindazok, akik végh... (2011.03.03. 11:30) márczius 2-án 1862.
  • Utolsó 20

2013.02.14. 10:37 vasarnapiujsag

Február 14. - 1897

Munkácsy betegsége. Mély szomorúsággal beszél mindenki a nagy művészről, aki 53 éves korában ott van most Bonn mellett, Endenichben, az elmebetegek intézetében. A megdöbbentő esetet a művész nejének haza irt levelei is megerősítették. Munkácsy nagybetegen töltötte az egész nyarat, s az utóbbi hónapokban Bonn mellett, Godesberg-ben keresett enyhülést egy szanatóriumban. Neje folyton mellette volt. A művész egészsége nem javult, ugy szólva napról napra soványodott, összetört, alig beszélt, s ereje is rohamosan fogyott. De még gyakran rajzolt ,vázlatok elsőkör vonalait, egyes alakokat, csoportokat vetett papírra. Többször nagy nyugtalanság szállta meg, heveskedett, emlékezete is nagyon gyöngült. Mind megdöbbentő jelek az ő betegségében, a gerincz-sorvadásban. A baj megtámadta az agyat. Január 27-én kövekezett be a krizis. A beteg művészt - mint neje irja - hirtelen sirás és zokogás fogta el,utána pedig oly nagymérvű izgatottság, hogy rátámadt környezetére, amért az orvosok teljes elkülönítését tartották szükségesnek. Ezt aszanatóriumban megtenni nem lehetett, neje tehát kénytelen volt beleegyezni, hogy a szomszédos Endenichbe vigyék dr. Oebeke intézetébe. Neje közelében maradt. Munkácsy az intézetben elég nyugodt, gyakran beszélget egész világosan Oebeke titkos tanácsossal, s bizalommal van eltelve, hogy meggyógyul. Bár ugy lenne .

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr255079901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Munkácsy 1900. május 1-én hunyt el Endenichben.
süti beállítások módosítása