Vasárnapi Ujság Blog

A Vasárnapi Ujság hetenkint egyszer nagy negyedrétben 1 ½ ivben jelenik meg. Előfizetési díj Buda-Pesten házhoz küldve vagy postai uton külön a Vasárnapi Ujságra félévre 3 ft., a Politikai Ujdonságokkal együtt 5 ft. ujpénzben.

Üdvözlő czikk

Kedves Látogató!

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Könyvtára működteti.

A blogon keresztül szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek, hogy mi történt a mai napon csak több mint száz évvel ezelőtt a dualizmus korabeli Magyarország e lebilincselő világában. Valamint egyéb érdekes ismeretanyaggal szolgálni az akkor világ mindennapjairól. 

Kellemes olvasást kívánunk! 

röviden...

A Vasárnapi Ujság 1854-től 1922-ig megjelenő képes, ismeretterjesztő hetilap. Olyan - igen sikeres - néplap, amelynek célja a nemzeti szellem ápolása, a nyelvművelés és a közhasznú (köztük a természettudományos) ismeretek közreadása volt.

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Szimpatikus a blog, szeretem olvasni :) Érdekes, hogy mik történtek a történelmi Magyarországon. B... (2017.12.27. 18:52) 1886. BUDAPEST, FEBRUÁR 21.
  • takacsveca93: Egy király újság, folyamatosan, heti frissítéssel kerülnek fel a heti szórólapok! www.ujsagomat.hu (2017.11.08. 09:56) újkor.hu - Új történelmi portál
  • vasarnapiujsag: Munkácsy 1900. május 1-én hunyt el Endenichben. (2013.02.14. 14:11) Február 14. - 1897
  • noatis: milyen kár, hogy ma már csak fellegvárakat építünk... Csodálatos az épület, és mindazok, akik végh... (2011.03.03. 11:30) márczius 2-án 1862.
  • Utolsó 20

2011.06.17. 13:48 vasarnapiujsag

Junius 23-án 1907.

Dr. Ripka Ferencz: MECHWART ANDRÁS, 1834—1907. 

 

Abban a korszakban, a mikor még mély álmát aludta a nemzeti munka csak egy messze jövő reménye élesztette a küzdőkben a munkakedvet, akkor a véletlen, mely a legmesteribb módon érvényesül az életben s beláthatatlan következ­ményeket teremt csekélynek vagy mellékesnek látszó okokból, — a Ganz Ábrahám kis vasöntő műhelyének üzleti körébe sodort egy idegenből ideszakadt férfiút, a ki egy emberöltő alatt vi­lághirű gyárteleppé fejlesztette a szerény műhelyt s hazai  iparunk történetében elévülhetlen emléklapot biztosított magának és vállalatának. 

Mechwart András volt az, a ki csaknem 50 évi becsületes munka után azzal a  tudattal térhe­tett örök nyugalomra, hogy a mit neki a ma­gyar föld adott, azért hazafias lélekkel, ritka eredményekkel, nagy és jövedelmező alkotások­kal fizetett. 

Mechwart András gépészmérnök, a Ganz-gyár alenöke, 1899-ig vezérigazgatója s az Osztrák Magyar bank főtanácsosa 1834-ben a bajorországi Sveinfurtban született, a hol a nép- és ipar­iskola befejezte után előbb kitanulta a lakatos mesterséget s azután az augsburgi műegyetemre ment, a hol felsőbb  tanulmányait végezte. 1859-ben egy barátja látogatására Pestre  jött s itt megismerkedett Ganz Ábrahámmal, a ki a tehetséges fiatal embert nagyon megkedvelte s rábirta, hogy lépjen be vasöntő műhelyébe s véglegesen maradjon  itt. Ganz Ábrahámnak 1867-ben történt elhunytával egészen Mechwart kezébe tétetett le a vasöntőde sorsa. Mechwart a vállalatot részvénytársasággá alakította. A vál­lalat óriási fejlődésének további története egé­szen össze van forrva Mechwart élettörténetével. A vasöntöde nagymérvű fejlesztése, a pesti waggongyár, a ratibori, leobersdorfi gyártelepek s a topuskói vaskohó megszerzése, továbbá az elekt­romos gyár megalapítása, — mind Mechwart András müve volt, nemkülönben az, hogy a czég gyártmányai világra szóló hirnévre tettek szert, s hogy nem csak az országban, hanem a külföl­dön, sőt a tengeren túli világrészekben is hir­nevet szereztek a magyar iparnak. 

Meehwartot mint gépészmérnököt az alapos képzettség, mélyreható judicium és kiváló gya­korlati érzék jellemezte. A ki egy nagy terje­delmű vállalatnak munkakörét ismeri s tudja, mennyi tényezőt kell összhangba hozni a siker érdekében annak, a ki a vállalatot vezeti: csak az tudja igazán megitélni, hogy mily érdemeket szerzett magának Mechwart az által, hogy ha­zánkban az egykori kis gyártelepből oly világhirű iparvállalatot alkotott. 

S a szaktudás mellett a  páratlan üzleti érzéke volt az, a melylyel Mechwart a gyár czikkeinek az egész világon piaczot tudott  teremteni. 

Egész mérnöki kart nevelt Magyarországnak s alkalmat adott sok fiatal, törekvő tehetségnek, hogy külföldön  tanulhasson. A Ganz-gyár való­ságos iskolája lett nemcsak a magyar, de még a külföldi mérnököknek is. Mechwart igaz barátja s vezetője volt hivatalnokainak. Teremtett nekik olyan nyugdijalapot, mely biztositja őket és családjaikat. Munkásainak pedig valódi atyja és gyámolítója volt; munkásházakat épített, segélyezési alapot létesített számukra. 

Mechwart András nem kereste soha a nyilvá­nos elismerést. Csöndben kívánt működni min­dég s a híven teljesített kötelességben kereste munkája jutalmát. Az elismerés kereste fel őt csendes visszavonultságában. A király 1899-ben magyar nemességgel  tüntette ki. Tulajdonosa volt a Ferencz József-rend lovag- és közép­keresztjének, a III. osztályú vaskorona s több külföldi rendnek. A Magyar Tudományos Aka­démia neki ítélte oda az első Wahrmann-féle nagy aranyérmet.  

 

 

 --------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Június 23.

1866. 

Budán elhunyt Clark Ádám (Adam Clark), az 1811-ben Edinburgh-ban született skót mérnök. Széchenyi István hívására először 1834-ben jött Magyarországra, majd 1839-től Pesten letelepedve a Lánchíd és az általa tervezett Váralagút építkezésének vezetője. 1849-ben kétszer is megakadályozta, hogy a háborús felek felrobbantsák a nagyrészt elkészült Széchenyi lánchidat.  

 

1919.


A lettországi wendeni (észtül võnnui, lettül cēsesi) csatában a függetlenségért küzdő erők visszaverték a balti német szabadcsapatait, s ezzel fontos lépést tettek az önálló Észtország (és Lettország) megteremtése felé. Az évforduló – mint „győzelemünnep” – 1934-től Észtország nemzeti ünnepe, melyet a Szent Iván-éjjel együtt tartanak meg. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr982992187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása