Vasárnapi Ujság Blog

A Vasárnapi Ujság hetenkint egyszer nagy negyedrétben 1 ½ ivben jelenik meg. Előfizetési díj Buda-Pesten házhoz küldve vagy postai uton külön a Vasárnapi Ujságra félévre 3 ft., a Politikai Ujdonságokkal együtt 5 ft. ujpénzben.

Üdvözlő czikk

Kedves Látogató!

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Könyvtára működteti.

A blogon keresztül szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek, hogy mi történt a mai napon csak több mint száz évvel ezelőtt a dualizmus korabeli Magyarország e lebilincselő világában. Valamint egyéb érdekes ismeretanyaggal szolgálni az akkor világ mindennapjairól. 

Kellemes olvasást kívánunk! 

röviden...

A Vasárnapi Ujság 1854-től 1922-ig megjelenő képes, ismeretterjesztő hetilap. Olyan - igen sikeres - néplap, amelynek célja a nemzeti szellem ápolása, a nyelvművelés és a közhasznú (köztük a természettudományos) ismeretek közreadása volt.

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Szimpatikus a blog, szeretem olvasni :) Érdekes, hogy mik történtek a történelmi Magyarországon. B... (2017.12.27. 18:52) 1886. BUDAPEST, FEBRUÁR 21.
  • takacsveca93: Egy király újság, folyamatosan, heti frissítéssel kerülnek fel a heti szórólapok! www.ujsagomat.hu (2017.11.08. 09:56) újkor.hu - Új történelmi portál
  • vasarnapiujsag: Munkácsy 1900. május 1-én hunyt el Endenichben. (2013.02.14. 14:11) Február 14. - 1897
  • noatis: milyen kár, hogy ma már csak fellegvárakat építünk... Csodálatos az épület, és mindazok, akik végh... (2011.03.03. 11:30) márczius 2-án 1862.
  • Utolsó 20

2014.06.24. 11:06 vasarnapiujsag

Kossuth Lajos levele Június 18-án.

— Kossuth Lajos a következő levelet teszi közzé az „Egyetértés"-ben:
„Alig van nap, hogy egy vagy több pénz­ segélyt kérő levelet ne kapnék az országból; sokszor eredeti bizonyítványokkal s terjedelmes mellékletekkel terhelten, melyeknek visszakül­ dése költséges, gondviselése alkalmatlan. S ha rögtön nem felelek, a panaszos sürgetés ritkán marad el. Nem tagadhatom, hogv nyugalmam- nak ez Örökös háboritása érzékenyen bánt; a soha meg nem sziino zaklatás kimeríti türelme- met; ingerültté, idegessé, beteggé teszen. Hogy sok a nyomor a hazában, mint akárhol másutt is, tudom, s hogy e nyomorban fájdalom- olya­noknak is van része, kik jobb sorsot érdemeltek volna, azt nem egvszer megilletődéssel látom elevelekből, s ezeknek csak annyit mondhatok, hogy nekem szint annyira fáj rajtuk nem segithetni, mint nekik szenvedni. Azonban bár feltudom fogni, hogy a kit a habok elmentéssel fenyegetnek , a szalmaszálhoz is kapkod: azt mégis nem lehet különösnek nem találnom, hogy ezen mentő szalmaszálat oly sokan én bennem keresik, én bennem, ki gazdag ember soha sem nem voltam, sem lenni nem iparkodtam, s ki 26 év óta a hontalanság keserves kenyerét eszem. Szeretnék — ha lehet — szomorú életem vég­ alkonyán e szünetlen zaklatások keserűségétől megkímélve lenni, s más módot ennek megkí­sérlésére nem tudván, bátor vagyok a tisztelt szerkesztőséghez s általa a nyilvánosság közlö­nyeinek más oly kezelőihez is, kik irántam tán még egy kis személyes jóakarattal viseltetnek, azon kéréssel folyamodni; méltóztassanak lap­ jaik valamely zugában jelen nyilatkozatom szá­mára tért engedni, melylyel csak annyit akarok mindazoknak, a kiket illethet, tudomásukra jut­ tatni, hogy én t e l j e s s é g g e l , de t e l j e s ­s é g g e l n e m v a g y o k o l y h e l y z e t b e n ,m i s z e r i n t p é n z s e g é l y t o s z t o g a t h a s ­sak. Azok pedig, kik a pénzsegély alternatí­vája gyanánt közbenjárásomat kívánják, hol a kormánynál, hol másoknál a hazában, vegyék tudomásul, hogy én a kormánynyal semmi vi­szonyban nem állok s 26 évi távollét után oly összeköttetéseim sincsenek az országban, miszerint csak azt is tudhatnám, hogy kihez lehet Ha sikernek némi kilátásával a folyamodók érdekében fordulnom. Jobban teszik tehát, ha ott a helyszinén néznek körül pártfogás után. Collegno (al Baraccone) Olaszország. Június 18-án.
1875. — K o s s u t h . "

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr26407279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása