Vasárnapi Ujság Blog

A Vasárnapi Ujság hetenkint egyszer nagy negyedrétben 1 ½ ivben jelenik meg. Előfizetési díj Buda-Pesten házhoz küldve vagy postai uton külön a Vasárnapi Ujságra félévre 3 ft., a Politikai Ujdonságokkal együtt 5 ft. ujpénzben.

Üdvözlő czikk

Kedves Látogató!

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Könyvtára működteti.

A blogon keresztül szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek, hogy mi történt a mai napon csak több mint száz évvel ezelőtt a dualizmus korabeli Magyarország e lebilincselő világában. Valamint egyéb érdekes ismeretanyaggal szolgálni az akkor világ mindennapjairól. 

Kellemes olvasást kívánunk! 

röviden...

A Vasárnapi Ujság 1854-től 1922-ig megjelenő képes, ismeretterjesztő hetilap. Olyan - igen sikeres - néplap, amelynek célja a nemzeti szellem ápolása, a nyelvművelés és a közhasznú (köztük a természettudományos) ismeretek közreadása volt.

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Szimpatikus a blog, szeretem olvasni :) Érdekes, hogy mik történtek a történelmi Magyarországon. B... (2017.12.27. 18:52) 1886. BUDAPEST, FEBRUÁR 21.
  • takacsveca93: Egy király újság, folyamatosan, heti frissítéssel kerülnek fel a heti szórólapok! www.ujsagomat.hu (2017.11.08. 09:56) újkor.hu - Új történelmi portál
  • vasarnapiujsag: Munkácsy 1900. május 1-én hunyt el Endenichben. (2013.02.14. 14:11) Február 14. - 1897
  • noatis: milyen kár, hogy ma már csak fellegvárakat építünk... Csodálatos az épület, és mindazok, akik végh... (2011.03.03. 11:30) márczius 2-án 1862.
  • Utolsó 20

2011.03.31. 11:43 vasarnapiujsag

márczius 31-én 1889.

Egyveleg.

 

 * A vasutak nagyon szaporítják az esőzést és áradásokat , legalább az amerikai «Northwestern Kailroader» számítása szerint 30,000 itt mozgásban levő gőzmozdony minden héten 53 milliárd köb öl gőzt bocsát ki, mely teljesen elegendő, hogy mindennap záport alkosson. Ha az Egyesültállamokban működésben levő gőzgépeket együtt vesszük, hetenkint 477 milliárd köb-öl víz száll fel belőlök gőzalakban a légkörbe.

* Hosszú életű állatok. A philadelphiai állatkertben él egy kimutathatólag 85 éves kakadu, mely még most is nagyon élénk, igen beszédes és mérges. Parisban 1887-ben pusztult el egy papagály, melyről biztosan tudták, hogy 103 évet töltött be. Ugyanitt őriztek 100 évnél idősebb varjut és mintegy 76 éves ludat. Legtöbb száz évnél idősebb állatot ismertek bizonyosan a pontyok között, két évvel ezelőtt egy Németországban fogott pontyon 1618-iki kelettel ellátott gyűrűt találtak.

 

* A napsugarak átváltoztatása mozgó erővé már régóta foglalkoztatja a physikusokat. Mily nagy fontosságú találmány volna ez, látható abból, hogy a nap melegének egy kis töredéke is képes volna egy pillanat alatt 2000 millió tonna vizet 31/2 mértföld magasra emelni, a melyhez hasonló munkára 2 billió lóerő volna szükséges. Ujabb hirek szerint Crova, Pfiffere és Mouchot franczia technikusoknak sikerült ennek a feladatnak némi megoldása thermoelectricus telepek segítségével, azaz a melyekben a galvanikus áramot nem vegyi utón, hanem melegség által idézik elő. Az igy nyert áramot accumulatorokban gyűjtik össze s gépek hajtására, világításra és más effélékre használják fel. Ha ezt a találmányt a mindennapi élet czéljaira is értékesítik, a nap ereje fogja végezni a legfontosabb teendőket, s az iparban az eddigieknél lényegesebb forradalom jő létre.

 

* Az ördög színe még az európai népek képzeletében sem mindig fekete. A francziák kéknek, a spanyolok zöldnek s az olaszok szürkének tartják. Legelterjedtebb azonban az a hit, hogy az ördög fehér. Ilyennek hiszik legalább a khinaiak s a négerek azon törzsei, kiknek az ördögről fogalmuk van.

 

* Ravasz madár. Mexikóban él egy barna és aranyos tollú madár, mely méhekkel táplálkozik és pedig oly módon, hogy tarka fejtollait szép virág alakúvá borzolja fel s igy a méhet maga közelébe csalván, könnyen elcsípi.


* Gutenberg első nyomtatot t bibliájából találtak egy példányt Hopetoun gróf várkastélyában. Ez a legelső mű, melyet a könyvnyomtatás feltalálója mozgó betűkkel nyomatott, két kötetből áll, erős borjubőrbe kötve, igen nagy betűi vannak és a lapok nincsenek számozva. A papir erős, a szedés tiszta és egyenletes, ugy hogy valóban csodálkozni lehet, hogyan állítottak elő már akkor ily szép nyomtatványt. A művet Quarisch hires angol antiquar vette meg 20,000 forinton, a mi nagyon olcsó ár, mivel e ritka műből egyért 28,000-et és egy másikért 39,000 forintot fizettek.  

 

--------------------------------------------------------------------------------------

Március 31. 

 


1866.


   Pozsonyban megszületik Degen Árpád orvos, botanikus, egyetemi tanár. (Meghalt Budapesten, 1934-ben.) 1886-tól a Vetőmagvizsgáló Állomás igazgatója, a vetőmagvizsgálat több nemzetközi módszerének kidolgozója. A Balkán és a Kárpát-medence flórájának kutatója, a növényvédelem hazai kezdeményezője. 1883-1934-ben 1041 publikációja jelent meg.  

 

1921.


   Budapesten elhunyt az 1848-ban Marburgban született Süss Nándor. A német származású, 28 évesen Kolozsvárra érkező mechanikus, üzletember, feltaláló lett a magyar műszerészképzés és finommechanikai ipar megteremtője, a MOM jogelődjének megalapítója. Eötvös Loránd egykori munkatársa 1918-ban vonult vissza fővárosi gyára vezetéséből.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr472787749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása