Vasárnapi Ujság Blog

A Vasárnapi Ujság hetenkint egyszer nagy negyedrétben 1 ½ ivben jelenik meg. Előfizetési díj Buda-Pesten házhoz küldve vagy postai uton külön a Vasárnapi Ujságra félévre 3 ft., a Politikai Ujdonságokkal együtt 5 ft. ujpénzben.

Üdvözlő czikk

Kedves Látogató!

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Könyvtára működteti.

A blogon keresztül szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek, hogy mi történt a mai napon csak több mint száz évvel ezelőtt a dualizmus korabeli Magyarország e lebilincselő világában. Valamint egyéb érdekes ismeretanyaggal szolgálni az akkor világ mindennapjairól. 

Kellemes olvasást kívánunk! 

röviden...

A Vasárnapi Ujság 1854-től 1922-ig megjelenő képes, ismeretterjesztő hetilap. Olyan - igen sikeres - néplap, amelynek célja a nemzeti szellem ápolása, a nyelvművelés és a közhasznú (köztük a természettudományos) ismeretek közreadása volt.

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Szimpatikus a blog, szeretem olvasni :) Érdekes, hogy mik történtek a történelmi Magyarországon. B... (2017.12.27. 18:52) 1886. BUDAPEST, FEBRUÁR 21.
  • takacsveca93: Egy király újság, folyamatosan, heti frissítéssel kerülnek fel a heti szórólapok! www.ujsagomat.hu (2017.11.08. 09:56) újkor.hu - Új történelmi portál
  • vasarnapiujsag: Munkácsy 1900. május 1-én hunyt el Endenichben. (2013.02.14. 14:11) Február 14. - 1897
  • noatis: milyen kár, hogy ma már csak fellegvárakat építünk... Csodálatos az épület, és mindazok, akik végh... (2011.03.03. 11:30) márczius 2-án 1862.
  • Utolsó 20

2011.03.07. 14:00 vasarnapiujsag

márczius 7-én 1875.

Öregeink fiatal korából.

Mennél nagyobb elmetehetséget kiván a mesterséges hangoknak megfogása, s mennél különösebb ügyességet mutat azoknak helyes gyakorlása; annál nagyobb figyelemre, és álmélkodásra méltó az, a ki elmetehetségének nagy megfoghatóságát, gyakorlásának jeles tökéletességével egybekapcsolja. Ily ritka tünemény ragadott el bennünket a mult csütörtökön, máj. 1., midőn a „Hét választó fejedelmek" nevezetü vendégfogadónak palotájában Liszt Ferencz sopronvármegyei tizenegy esztendős ifjacska hangmesteri tehetségét a klaviron köz- bámulásunkra kifejtette.

Hazánknak nagyai, kik minden hazafi igyekezeteket gyámolítani dicsőségeknek tartják, mind Pestről, mind Budáról igen számosan megtisztelték, valamint a két városnak csinosabb része is nagy részvéttel jelen volt. Játszott az ifjú mester Schneider Fridrichtől lévő ouvertura után egy nagy concertet, és nagy variatiókat Mochellestől, közben Elisabeth operából duettát és egy áriát Libussa operából, Teyber kisasszony és Babnigg énekeltek; végre ő az akkor feladott thema szerint szabad fantáziájából gyönyörű variatiókat. Mindenikben a szép szőke ifjacska oly ügyességet, könnyüséget, pontosságot, érzést, kellemetes erőt, és mesteri fogásokat mutatott, hogy az egész nemes gyüle-kezetet gyönyörűséggel eltöltené és bámulásra ragadná. Az ő remek játszásából már kiki azon kellemetes reménységre fakadott, hogy ő a szép mesterségek pályáján hazánknak nagy dicsősé-gére lészen. Mi ezen szép léleknek csak azért is egészséget és hosszu életet kívánunk, mivel hazájának kivánta előbb tisztelete diját lefizetni, minekelőtte Franczia- és Anglia országokba menne. A hol bizonyosan a magyar talentu-moknak becsületet fog szerezni.


(„H. és Külf. Tud." 1823. II. 30. sz.)
Közli: Szinnyey József.

--------------------------------------------------------------------------------------

Március 7.:

1848.

Megszületett Zsigmondy Béla gépészmérnök, hídépítő, (nagybátyjával, Zsigmondy Vilmossal) számos artézi kút építője. Az 1916-ban elhunyt szakember részt vett három budapesti Duna- és a csongrádi Tisza-híd megépítésében, és ő irányította az Országház alapozási munkálatait is.  


1876.

Alexander Graham Bell (1847-1922), skót származású amerikai fiziológus, feltaláló, üzletember US174465-es számon szabadalmaztatja a telefont.  (Az amerikai kongresszus 2002-ben hozott határozata szerint azonban a valódi feltaláló nem Bell, hanem a "teletrofono"-t már 1871-ben bejegyeztető Antonio Meucci volt.)
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr822718300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása