Vasárnapi Ujság Blog

A Vasárnapi Ujság hetenkint egyszer nagy negyedrétben 1 ½ ivben jelenik meg. Előfizetési díj Buda-Pesten házhoz küldve vagy postai uton külön a Vasárnapi Ujságra félévre 3 ft., a Politikai Ujdonságokkal együtt 5 ft. ujpénzben.

Üdvözlő czikk

Kedves Látogató!

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Könyvtára működteti.

A blogon keresztül szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek, hogy mi történt a mai napon csak több mint száz évvel ezelőtt a dualizmus korabeli Magyarország e lebilincselő világában. Valamint egyéb érdekes ismeretanyaggal szolgálni az akkor világ mindennapjairól. 

Kellemes olvasást kívánunk! 

röviden...

A Vasárnapi Ujság 1854-től 1922-ig megjelenő képes, ismeretterjesztő hetilap. Olyan - igen sikeres - néplap, amelynek célja a nemzeti szellem ápolása, a nyelvművelés és a közhasznú (köztük a természettudományos) ismeretek közreadása volt.

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Szimpatikus a blog, szeretem olvasni :) Érdekes, hogy mik történtek a történelmi Magyarországon. B... (2017.12.27. 18:52) 1886. BUDAPEST, FEBRUÁR 21.
  • takacsveca93: Egy király újság, folyamatosan, heti frissítéssel kerülnek fel a heti szórólapok! www.ujsagomat.hu (2017.11.08. 09:56) újkor.hu - Új történelmi portál
  • vasarnapiujsag: Munkácsy 1900. május 1-én hunyt el Endenichben. (2013.02.14. 14:11) Február 14. - 1897
  • noatis: milyen kár, hogy ma már csak fellegvárakat építünk... Csodálatos az épület, és mindazok, akik végh... (2011.03.03. 11:30) márczius 2-án 1862.
  • Utolsó 20

2011.05.05. 09:55 vasarnapiujsag

Május 5-én 1872.

Pesti képek.

A Batthyány-sziget.

Pestnek egyetlen kirándulási helye a városliget. A mi még ezenfelül volna, az Orczy-kert, abban invalidusok, beteg katonák tanyáznak, a többi pedig, mint Rákos, Palota, Gödöllő, azok már sokkal mesz-szebb feküsznek, semhogy Pesthez tartozóknak tekintethessenek.

A városliget tehát, az a kis zöld telep, mely Pest száraz épület halmaza és a Bakos-mező aszú síkja között terül, az egyetlen üdülő hely, hova a tikkasztó melegtől még menekülni lehet. Azonban ez is csak májusban, mert a többi hónapokban már a kocsizok és lovagolók által fölvert por vastagon belepi a fák leveleit, s nem mondhatjuk többé: „menjünk ki a zöldbe", legfeljebb azt mondhatjuk: menjünk ki a fakóba!

A városligetnek egyik legkedvesebb helye a Batthyány-család által ajándékozott sziget, melyet még ma is sokan drót-szigetnek neveznek. Egy kis kerek föld az a ligeti tó közepén, mintegy folytatása a pávaszigetnek. Gyönyörű kilátás terül ennek déli részéről, a messze terülő, fákkal szegélyezett tó felett, melyen sajkák, csónakok, sandolinok tarka csoportja eviczkél, el egészen a távol kékes ködében úszó budai hegyekig.

E kis sziget szokott lenni a legnépesebb pontja a ligetnek. Megfordul azon mindenki, aki a városerdőbe kirándul, elegáns öltözetű uri hölgyek, szemüveges dandyk, nyalka jogászok, jókedvű mesterlegények, — egy szóval Pest népességeinek minden, de minden osztálya tarka csoportokban képviselve van azon.

 

A sziget közepén kioszk van felállítva, melyben mindennemű hűsítők, kávéházi italok, hideg étkek várnak az üdülni váró közönségre. Képünk e csoportokból közöl egy részletet. Két nő és egy gavallér ül egy kerek asztal mellett s a borotvált arczu pinczér ritka művészettel egyensulyoztatja fölöttük a megrendelt husitokét. A liget vándor-kertecskéi, a virágárus leányok egyike nyájas mosolylyal kínálja virágcsokrait mellettük. A háttérben a süni vendégsereg körvonalai s a zenekar láthatók, mely utóbbinak számára ízletes emelvény van felállítva.

A környöskörül elterülő tó vize hűsitőleg hat a levegőre, ugy hogy a legforróbb nyári délután is üde szellőt érzesz lengeni arczod körül a fák árnyékában.

Vidéki atyámfia, ha Pestet meglátogatod, a városligetet s abban a Batthyány-szigetet, melyre ízletesen épült fahid vezet, meglátogatni el ne mulaszd. 

 

--------------------------------------------------------------------------------------

 
Május 5. 

1862.

A pueblai csatában Benito Juárez mexikói köztársasági erői Ignacio Zaragoza tábornok vezetésével visszaverik a várost elfoglalni próbáló, túlerőben lévő francia inváziós csapatokat. Bár az intervenció csak 1867-ben szenvedett végső vereséget, az esemény Cinco de Mayo néven máig nagy ünnep, elsősorban az Egyesült Államokban élő mexikói közösségben. 


1908.

Bornemouthban elhunyt Duka Tivadar katonaorvos Kőrösi Csoma Sándor hagyatékának feldolgozója. (1825-ben Dukafalván született.) 1848/49-ben Görgei parancsőrtiszje, majd az indiai brit seregben szolgált. Összegyűjtötte Csoma írásait, munkáját nyugdíjas évei alatt fejezte be. Több ezer tárgyas kelet-indiai gyűjteményét a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozta. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr52879129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása