Vasárnapi Ujság Blog

A Vasárnapi Ujság hetenkint egyszer nagy negyedrétben 1 ½ ivben jelenik meg. Előfizetési díj Buda-Pesten házhoz küldve vagy postai uton külön a Vasárnapi Ujságra félévre 3 ft., a Politikai Ujdonságokkal együtt 5 ft. ujpénzben.

Üdvözlő czikk

Kedves Látogató!

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Könyvtára működteti.

A blogon keresztül szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek, hogy mi történt a mai napon csak több mint száz évvel ezelőtt a dualizmus korabeli Magyarország e lebilincselő világában. Valamint egyéb érdekes ismeretanyaggal szolgálni az akkor világ mindennapjairól. 

Kellemes olvasást kívánunk! 

röviden...

A Vasárnapi Ujság 1854-től 1922-ig megjelenő képes, ismeretterjesztő hetilap. Olyan - igen sikeres - néplap, amelynek célja a nemzeti szellem ápolása, a nyelvművelés és a közhasznú (köztük a természettudományos) ismeretek közreadása volt.

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Szimpatikus a blog, szeretem olvasni :) Érdekes, hogy mik történtek a történelmi Magyarországon. B... (2017.12.27. 18:52) 1886. BUDAPEST, FEBRUÁR 21.
  • takacsveca93: Egy király újság, folyamatosan, heti frissítéssel kerülnek fel a heti szórólapok! www.ujsagomat.hu (2017.11.08. 09:56) újkor.hu - Új történelmi portál
  • vasarnapiujsag: Munkácsy 1900. május 1-én hunyt el Endenichben. (2013.02.14. 14:11) Február 14. - 1897
  • noatis: milyen kár, hogy ma már csak fellegvárakat építünk... Csodálatos az épület, és mindazok, akik végh... (2011.03.03. 11:30) márczius 2-án 1862.
  • Utolsó 20

2011.05.02. 09:04 vasarnapiujsag

Május 2-án 1897.

 

PÁRISI DIVATLEVÉL. 

 

A mostani divat újdonságai közt kiváltképen föltűnők a szebbnél szebb ruha- és kalapminták, melyek egynémelyike meglepetés számba vehető. A legújabb szabást illetőleg most már kétséget nem szenved, hogy a bő ujjak, valamint a túlságosan bő redős szoknyák ideje teljesen lejárt, habár az ellentétek — hölgyeink nagy hátrányára — itt is találkoznak. Télen, késő őszszel, esetleg még tavasz elején a sztík szabású ruha-újjak megjárják, de nyáron alighanem a gőzfürdőt fogják pótolni. Már pedig ilyesmi — különösen kissé testes hölgyeknél — nagyon kellemetlen lehet. A minden tekintetben czélszerű, csinos és aránylag olcsó zubbonyok, legyen ezek kelméje könnyű selyem vagy egyéb vékony szövet, értéküket teljesen elvesztik, mivel a feszes és szűk ujjak a mozgást szerfölött megnehezítik. Részemről azt kívánom, s remélem, hogy e tárgyban valami czélszerű közép-útra akadjanak. A ruhák szoknyái most elég szűkek, mint ezt a könnyebb szövetek okvetlenül megkívánják. Kelmék tárgyában séta-öltönyökre egyszínű vékony, angol posztót vagy cheviot-ot is viselnek, míg az annyira pártfogolt bársony teljesen idejét múlta. Láttam nagyon szép « Chiné» és «Crépe de Chine» utánzatokat, még pedig Japánból. Ezen gyártmányok a franczia selyemipart elébb-utóbb tönkre fogják tenni, mihelyt a szibériai orosz vasút a szállítást megkönnyíti. 

Díszítésül majdnem kizárólag fehér, fekete vagy créme színű csipkék járják, s miután mai napság a valódi alenconi vagy brüsszeli csipkét, melynek métere 2—300 forintba kerül, a gyárakban készült igen olcsó csipkétől alig lehet megkülönböztetni, magától értetődik, hogy a divat tartós leend. Hasonló kelendőségnek örvendenek a fBolero» szabású derekak, vagyis inkább derékdiszítések. Ezeket aztán többnyire sújtassál kivarrt bársonyból vagy sűrűbb szövetű selyemből készítik, még pedig egy sor antik arany vagy drágaköves ezüst gombbal. 

Az idény elején mutatkozott szalmakalap-minták mostanáig sem igen változtak és ép oly izlésnélküliek mint díszítésük. Nem létező színű virágok, tányérnagyságú ibolyacsokrok, vérpiros pünkösdi rózsákkal, esetleg még néhány gerezd ribizke, mindez a könnyű fonadékú szalmakalap díszítését — ne mondjuk elcsufitását — képezi. A visszás helyzet javulását legfeljebb Angliából várjuk, hol még a legelőkelőbb divattermek sem fogadták el a divat ezen legújabb hóbortját. A hosszú selyem keztyűt a svéd bőr keztyű helyettesíti, s most a roppant készletek potom áron kelnek. Napernyőket csakis a ruha színének megfelelő szinű selyemből viselnek, miért is némely hölgy 20—25 db. napernyőt kénytelen beszerezni. Megjegyzendő, hogy az ernyők fogantyúi drágakövekkel kirakott aranyból készülnek, s így van olyan napernyő, mely pár ezer forintba kerül.

Érdekes hír gyanánt fölemlítem, hogy Dubois tanár híres bőrgyógyásznak a különféle arczkenőcsök, porok s több ilynemű kozmetikus szerek ártalmasságáról tartott nyilvános felolvasásai arról győzték meg a józanabb felfogású hölgyvilágot, hogy nemcsak arczuk üdesége miatt, hanem egyáltalán egészségi szempontból, ne használják az említett szereket. A rizspor, továbbá a Veloutine ideje teljesen lejárt, csak hogy részemről a fordulatnak tartósságában nem bízok. 

Az ide mellékelt képen látható tavaszi délutáni ruha Tartan poplinból egyike a legújabb divatúaknak. Az ujjak szabása és díszítése előkelő ízlésre vall. Kék szalmakalap, rózsaszínű csokrokkal és musselin díszítéssel. Fehér selyem napernyő csinos fogantyúval. 

A—e. 

--------------------------------------------------------------------------------------

 

Május 2. 

 1896.

   Budapesten elindul az európai kontinens első földalatti vasútja. Az eredetileg a Gizella (ma Vörösmarty) tér és az Aréna út (ma Hősök tere) között közlekedő, villanyhajtású kéregvasút technikájában rendkívül korszerű volt, és az akkori közlekedési szabályok szerint bal oldali módon működött egészen 1973-as felújításáig. 

1903.

    New Havenben (Connecticut) megszületik Benjamin Spock gyermekorvos, szakíró, akinek Csecsemő- és gyermekgondozás című, háromtucat nyelven, több tízmillió példányban elkelt könyve (1946) a modern nevelés egyik alapművének számít. (1998-ban halt meg a kaliforniai La Jollában.) Emellett 1924-ben tagja volt az olimpiát nyert amerikai evezőscsapatnak is.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr22871014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása