Vasárnapi Ujság Blog

A Vasárnapi Ujság hetenkint egyszer nagy negyedrétben 1 ½ ivben jelenik meg. Előfizetési díj Buda-Pesten házhoz küldve vagy postai uton külön a Vasárnapi Ujságra félévre 3 ft., a Politikai Ujdonságokkal együtt 5 ft. ujpénzben.

Üdvözlő czikk

Kedves Látogató!

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Könyvtára működteti.

A blogon keresztül szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek, hogy mi történt a mai napon csak több mint száz évvel ezelőtt a dualizmus korabeli Magyarország e lebilincselő világában. Valamint egyéb érdekes ismeretanyaggal szolgálni az akkor világ mindennapjairól. 

Kellemes olvasást kívánunk! 

röviden...

A Vasárnapi Ujság 1854-től 1922-ig megjelenő képes, ismeretterjesztő hetilap. Olyan - igen sikeres - néplap, amelynek célja a nemzeti szellem ápolása, a nyelvművelés és a közhasznú (köztük a természettudományos) ismeretek közreadása volt.

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Szimpatikus a blog, szeretem olvasni :) Érdekes, hogy mik történtek a történelmi Magyarországon. B... (2017.12.27. 18:52) 1886. BUDAPEST, FEBRUÁR 21.
  • takacsveca93: Egy király újság, folyamatosan, heti frissítéssel kerülnek fel a heti szórólapok! www.ujsagomat.hu (2017.11.08. 09:56) újkor.hu - Új történelmi portál
  • vasarnapiujsag: Munkácsy 1900. május 1-én hunyt el Endenichben. (2013.02.14. 14:11) Február 14. - 1897
  • noatis: milyen kár, hogy ma már csak fellegvárakat építünk... Csodálatos az épület, és mindazok, akik végh... (2011.03.03. 11:30) márczius 2-án 1862.
  • Utolsó 20

2011.04.11. 10:17 vasarnapiujsag

Április 11-én 1886.

 MI UJSÁG? 

 

Liszt Ferencz jelenleg Londonban időz. hová e hó 3-ikán érkezett meg Parisból . Negyven év óta nem volt már az angol fővárosban hol látogatását a legrokonszenvesebben fogadják, s a «Times» egy czikke mint a legnagyobb élő zenészt ünnepli . Parisban is rendkívüli szives fogadtatásban részesült s összegyűl mellé az egész művész világ. Paris Lisztet ifjabb korában mint zongora-királyt ünnepelte, most pedig a zeneköltő iránt fejezte ki tiszteletét.

A St . Eustache templomban kétszer adták elő az «esztergomi misét». Egyik hangversenyen, a mint megjelent , az egész közönség fölállt és viharos taps­ban tört ki. Lamoureux és Colonne hangversenyeket rendeztek Liszt műveiből. Gr. Hoyos, monarkhiánk párisi nagykövete Lisztet a köztársaság elnökének is bemutatta. Grévy a legnagyobb szívességgel és tisztelettel fogadta a mestert . Liszt a legtöbb idejét Munkácsynál töltötte, ki Liszt párisi látogatását arra is fölhasználta, hogy a nagy zenész arczképét lefesse. Munkácsy estélyt is rendezett Liszt tiszteletére, s válogatott fényes társaság gyűlt össze a festő kis palotájában. Paris politikai, irodalmi , művészi és nagyúri körei mind képviselve voltak, valamint a diplomácziai kar. Ott volt a pápai nunczius szintén és a két hires művész hazájából sokan. Munkácsyné fogadta az érkező vendégeket, s mindenkinek ő maga adta át az estély programmját , mely emlékül is érté­kes volt, mer t egyik lapjára Munkácsy maga rajzolta tollal Liszt arczképét . Ez arczképét mi is bemutatjuk. A pazar estély művészi része a hangverseny volt, a mester legjobb műveiből, s kitűnő művészek adták elő, mint SaintSaiJns, Diemer. Marsick, Bunjer, Faure és Madame Connean. Végre maga Liszt ült zongorához. Parisban sem játszot t nyilvánosan; 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

annál szerencsésebbnek érezte magát, a ki most, e barátságos körben hallhatta a világhírű művészt. Lisztet Parisból Londonba többen kísérték, ezek közt Munkácsyné is. Most van a «Liszt-hét» Londonban. Kedden adták elő a .Szent Erzsébet* oratóriumot a St, Jame s Hallban, s jelen volt a walesi herczeg is nejével. Másnap ismételték. St. James Hallban e ho 9-ikére Liszt műveiből volt hangverseny kitűzve, s erre az udvar t is várták. Liszt tiz napig akar Londonban időzni . Innen Szentpétervárra megy. 

Liszt Ferencz Parisban nagy ováczióknak tárgya volt, és pedig nemcsak a nyilvánosság előtt, de ma­gánkörökben is. A többek közt Godebsky szobrász is adott estélyt tiszteletére, mely alkalommal a műte­remben Lisztnek mellszobra babérral koszorúzva volt felállítva, 10 óra felé pedig egy kedves fiatal lányka Armand Sylvestrenek következő dicsőítő ódá­ját olvasta fel a mesternek : 

Hódolat Lisztnek. 

Üdvözlégy Liszt, lángszellem, üdv neked! 
Még életedben immár halhatatlan, 
Ki a megifjult lantot viseled 
Fejed fölött sugárfény-áradatban. 

Mert ez az égi, a magasztos jelvény, 
Mint távol csillag ködhomályon által, 
Mely hattyupelyh fehér havából kelvén, 
Ősz föd' övezi büszke csillogással. 

Ott tündököl s megnyil a menny elébe 
S min szenvedélyek szárnya csattog át, 
Ki a homályból, ábránd kék egébe 
Bagadja fel a csillagok karát. 

Tenhomlokod zengő szövétnekét 
Nem oltja fátyolával semmi éj el, 
Üdv Liszt, üdv mester, csillag, üdv feléd, 
Mely mint pásztort a szép felé vezérel. 

Ez alkalommal Liszt , engedve a kérelmeknek, zon­gorához is ült s három darabot játszott el a rajta áhítattal csüngő hallgatóságnak, Chopin egy noctur nejét, Souvenir de Vienne keringőjét s egy ma­zurkát . 

--------------------------------------------------------------------------------------

 

Április 11. 

1896.

   Az első újkori olimpiai játékokon, Athénben Hajós Alfréd (1878-1955) megnyeri a 100, majd az 1200 méteres úszás versenyszámát is, így ő lesz az első magyar olimpiai bajnok. Részt vett a magyar labdarúgás létrehozatalában, közben építészként dolgozott. Sportlétesítmények (így a margitszigeti Nemzeti Sportuszoda) mellett ő tervezte pl. a debreceni Arany Bika Szállodát. 


1905.

    Albert Einstein (1879-1955) megalkotja a speciális relativitáselméletet. Ebben - az abszolút teret és időt feltételező newtoni mechanikával szemben - matematikailag igazolta, hogy a fénysebesség állandó, és független megfigyelőjének helyzetétől, mozgásától. (A teória gravitációra való kiterjesztésével jött létre 1916-ban az általános relativitáselmélet.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr942816393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása