Vasárnapi Ujság Blog

A Vasárnapi Ujság hetenkint egyszer nagy negyedrétben 1 ½ ivben jelenik meg. Előfizetési díj Buda-Pesten házhoz küldve vagy postai uton külön a Vasárnapi Ujságra félévre 3 ft., a Politikai Ujdonságokkal együtt 5 ft. ujpénzben.

Üdvözlő czikk

Kedves Látogató!

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Könyvtára működteti.

A blogon keresztül szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek, hogy mi történt a mai napon csak több mint száz évvel ezelőtt a dualizmus korabeli Magyarország e lebilincselő világában. Valamint egyéb érdekes ismeretanyaggal szolgálni az akkor világ mindennapjairól. 

Kellemes olvasást kívánunk! 

röviden...

A Vasárnapi Ujság 1854-től 1922-ig megjelenő képes, ismeretterjesztő hetilap. Olyan - igen sikeres - néplap, amelynek célja a nemzeti szellem ápolása, a nyelvművelés és a közhasznú (köztük a természettudományos) ismeretek közreadása volt.

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Szimpatikus a blog, szeretem olvasni :) Érdekes, hogy mik történtek a történelmi Magyarországon. B... (2017.12.27. 18:52) 1886. BUDAPEST, FEBRUÁR 21.
  • takacsveca93: Egy király újság, folyamatosan, heti frissítéssel kerülnek fel a heti szórólapok! www.ujsagomat.hu (2017.11.08. 09:56) újkor.hu - Új történelmi portál
  • vasarnapiujsag: Munkácsy 1900. május 1-én hunyt el Endenichben. (2013.02.14. 14:11) Február 14. - 1897
  • noatis: milyen kár, hogy ma már csak fellegvárakat építünk... Csodálatos az épület, és mindazok, akik végh... (2011.03.03. 11:30) márczius 2-án 1862.
  • Utolsó 20

2011.03.07. 13:49 vasarnapiujsag

márczius 7-én 1875.

A madarak házasélete.


A „lég urainak" házasélete feltönően hasonlit az emberekéhez. Csekély kivétellel a madarak is teljes életükben azzal a párjokkal élnek és maradnak együtt, kit legelőször kiválasztottak, mint ez a hollóknál, szarkáknál, galamboknál és verebeknél könnyen észrevehető. A leghűségesebb házaséletet folytató madarak közé tartozik a máskülönben oly vad természetű pacsirtavadászó sólyom (Falco subbuteo L.). Sok madár őszszel, mikor költözni akar, kisebb-nagyobb csapatokba gyül össze; hanem az illető házaspárok e csoportokban is majd mindig együtt maradnak. Más fajta vándormadaraknál meg a kakasok és a jérczék külön csoportokat képeznek s ily módon elkülönitve indulnak útnak; de azért tavaszszal mindig ugyanazon párokat fogjuk együtt látni. Snell német lelkész, ki a madarak családi életét hosszas ideig tanulmányozta, következőleg nyilatkozik azoknak házas életéről: A házasságok többnyire az illető madarak születését, vagy helyesebben mondva kikelését követő tavaszszal köttetnek, még pedig oly határozott választás szerint, melynek okait épen oly bajos lenne kifürkészni, mint az emberek házasságánál. Gyakran egészen csak a véletlen dönt, vagy, mikor a menyasszonynak több kérője van, ,,a ki birja, a marja," t. i. a ki erősebb, azé a győzelem. Még olyankor is, mikor a jérczék nagyobb számmal vannak (mi azonban ritkán történik, mert a madaraknál mindig több a kakas, mint a jércze) — még olyankor is gyakran heves harczok vívatnak egy-egy menyasszonyért, merő féltékenységből.
A madarak házaséletében ritkán fordulnak elő egyenetlenségek. A nő teljesen alárendeli magát férjének. Például a közös fészek épitésére alkalmas helyet mindenkor a hím választja ki s a verebeknél és galamboknál gyakran észleltek oly eseteket, midőn a hím merő ostobaságból vagy félénkségből egészen czélszerütlen és alkalmatlan helyet választott s a nőstény azonnal hordani kezdette a fészekhez szükséges épitési anyagokat, bár az épitést azon a helyen megkezdeni is alig lehetett. Csakis a pacsirtavadász sólyomnál fordulnak elő néha czivódások, de tettlegességre nálok sem kerül a dolog. A hűség és állhatatosság erényét az egynejüségben élő madaraknál átalán véve bátran elismerhetjük; hanem a két nem között itt sem árt különbséget tenni. A nő részéről Snell, a meddig az ő tapasztalatai terjednek, sohasem vett észre hűtlenséget és házasságtörést; ellenben a hím részéről, habár csak kivételesen is, fordultak elő ily esetek. Ha meggondoljuk, hogy a nőstény állatban már természeténél fogva is, nagyobb az ovatos tartózkodás és a félénkség, e különbséget a két nem között mindjárt könnyebben kimagyarázhatónak fogjuk találni.
Végül megemlitjük még, hogy elválások a szárnyasoknál is épen ugy elő szoktak fordulni, mint az embereknél, csakhogy talán ritkábban és csakis a nő szokott néha önkényesen elköltözni férjétől. A galamboknál az ily önkényes elválások csak oly esetekben fordulnak elő," ha az illető galambpár eleitől fogva nem hajlamból és önként, hanem kényszerűségből kezdett együtt élni. Ily esetekben tehát, ugy látszik, hogy eleitől fogva „tévesztett házasság" volt az egész viszony s annak felbontása igen gyakran épen azért következik be, mert valamelyik házasfél korábbi házastársát, kitől a véletlen őt elválasztotta, ismét föltalálta. A vadon élő madaraknál az ily elválások még sokkal ritkábban fordulnak elő, minthogy nálok a házasságkötésnél minden kényszeritő körülmény eleitől fogva hiányzik.

--------------------------------------------------------------------------------------

Március 7.:

1848.

Megszületett Zsigmondy Béla gépészmérnök, hídépítő, (nagybátyjával, Zsigmondy Vilmossal) számos artézi kút építője. Az 1916-ban elhunyt szakember részt vett három budapesti Duna- és a csongrádi Tisza-híd megépítésében, és ő irányította az Országház alapozási munkálatait is.  


1876.

Alexander Graham Bell (1847-1922), skót származású amerikai fiziológus, feltaláló, üzletember US174465-es számon szabadalmaztatja a telefont.  (Az amerikai kongresszus 2002-ben hozott határozata szerint azonban a valódi feltaláló nem Bell, hanem a "teletrofono"-t már 1871-ben bejegyeztető Antonio Meucci volt.)
 


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr462718273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása