Vasárnapi Ujság Blog

A Vasárnapi Ujság hetenkint egyszer nagy negyedrétben 1 ½ ivben jelenik meg. Előfizetési díj Buda-Pesten házhoz küldve vagy postai uton külön a Vasárnapi Ujságra félévre 3 ft., a Politikai Ujdonságokkal együtt 5 ft. ujpénzben.

Üdvözlő czikk

Kedves Látogató!

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Könyvtára működteti.

A blogon keresztül szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek, hogy mi történt a mai napon csak több mint száz évvel ezelőtt a dualizmus korabeli Magyarország e lebilincselő világában. Valamint egyéb érdekes ismeretanyaggal szolgálni az akkor világ mindennapjairól. 

Kellemes olvasást kívánunk! 

röviden...

A Vasárnapi Ujság 1854-től 1922-ig megjelenő képes, ismeretterjesztő hetilap. Olyan - igen sikeres - néplap, amelynek célja a nemzeti szellem ápolása, a nyelvművelés és a közhasznú (köztük a természettudományos) ismeretek közreadása volt.

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Szimpatikus a blog, szeretem olvasni :) Érdekes, hogy mik történtek a történelmi Magyarországon. B... (2017.12.27. 18:52) 1886. BUDAPEST, FEBRUÁR 21.
  • takacsveca93: Egy király újság, folyamatosan, heti frissítéssel kerülnek fel a heti szórólapok! www.ujsagomat.hu (2017.11.08. 09:56) újkor.hu - Új történelmi portál
  • vasarnapiujsag: Munkácsy 1900. május 1-én hunyt el Endenichben. (2013.02.14. 14:11) Február 14. - 1897
  • noatis: milyen kár, hogy ma már csak fellegvárakat építünk... Csodálatos az épület, és mindazok, akik végh... (2011.03.03. 11:30) márczius 2-án 1862.
  • Utolsó 20

2011.03.17. 09:10 vasarnapiujsag

márczius 17-én 1895.

 A MÉG ÉLŐ «MÁRCZIUSI IFJAK.»

Az 1848-iki örökké emlékezetes napok fő szerepvivőinek, a lelkes «márcziusi ifjak»-nak nagyobb része immár a történelemé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Petőfi, Vasváry, Irinyi József, Bulyovszky Gyula, Irányi Dániel, Vidacs János és a többiek, ott pihennek már ismert vagy ismeretlen sírjukban, csak kevesen maradtak még közöttünk, mint élő tanúi ama nagy eseményeknek.

 

Négyen élnek még csak. irodalmunk négy jelese: Jókai Mór, Vajda János, Degré Alajos és Dobsa Lajos, a kik nemcsak mint írók, de mint az akkori népgyűlések és küldöttségek szónokai vezérszerepet vittek az 1848-iki márcziusi mozgalmakban.

 

Jókai, Vajda és Degré Budapesten szerepeltek az 1848. márcziusi mozgalmak vezetésében. Szereplésük sokkal ismeretesebb, semhogy ismételni kellene, kevésbbé általánosan ismert azonban a Dobsáé, a ki mint a «márcziusi ifjak» (a «tizek») küldötte, tagja volt ama népes magyar küldöttségnek, mely Parisban a diadalmas forradalom új kormányát üdvözölte.

 

Magyar és franczia zászlók alatt hazafias dalokat énekelve vonult a magyarok küldöttsége Lamartine miniszterelnök elé Dobsa s a később szerencsétlen véget ért Hugó Károly vezetése alatt, követve roppant tömeg lelkes francziától.

 

A küldöttség 12 díszmagyarba öltözött tagját szívesen fogadta Lamartine minisztertársai körében s lelkes beszédben biztosította a küldöttséget a franczia nemzet rokonszenvéről. A magyarok a köztársaság éltetésével fogadták e kijelentést s egy szalaggal összekötött magyar és franczia zászlót hagytak emlékül az ideiglenes kormánynál.

 

A nagy napok évfordulóján bemutatjuk a «márcziusi ifjak» vezérkarából azoknak ifjúkori arczképeit, a kik ma is életben vannak, valamint azon jelenet egykorú rajzát is, midőn a Dobsa és Hugó által vezetett magyar küldöttséget Lamartine minisztertársai körében fogadta.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------

 

 

Március 17. 

 


1861.


   II. Viktor Emánuel szárd-piemonti uralkodót "Itália királyává" koronázzák, megalakul az egységes Olaszország. A Habsburg-uralom alatt álló Velence és Róma (a pápai állam) kivételével az egész félsziget egyesül: a piemonti alkotmányt kiterjesztik egész Itáliára, az ország fővárosa - ideiglenesen - Firenze lesz.  

 

1917.


   Zürichben elhunyt az 1838-ban született Franz Brentano német-osztrák filozófus, pszichológus, az emberi elme intencionalitásának kutatója. Egyetemi katedráját átmenetileg elvesztette, mikor kilépett katolikus papként megházasodott. Tanítványai közé tartozott Carl Stumpf, T. G. Masaryk Sigmund Freud és Edmund Husserl.       

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr972746386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása