Vasárnapi Ujság Blog

A Vasárnapi Ujság hetenkint egyszer nagy negyedrétben 1 ½ ivben jelenik meg. Előfizetési díj Buda-Pesten házhoz küldve vagy postai uton külön a Vasárnapi Ujságra félévre 3 ft., a Politikai Ujdonságokkal együtt 5 ft. ujpénzben.

Üdvözlő czikk

Kedves Látogató!

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Könyvtára működteti.

A blogon keresztül szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek, hogy mi történt a mai napon csak több mint száz évvel ezelőtt a dualizmus korabeli Magyarország e lebilincselő világában. Valamint egyéb érdekes ismeretanyaggal szolgálni az akkor világ mindennapjairól. 

Kellemes olvasást kívánunk! 

röviden...

A Vasárnapi Ujság 1854-től 1922-ig megjelenő képes, ismeretterjesztő hetilap. Olyan - igen sikeres - néplap, amelynek célja a nemzeti szellem ápolása, a nyelvművelés és a közhasznú (köztük a természettudományos) ismeretek közreadása volt.

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Szimpatikus a blog, szeretem olvasni :) Érdekes, hogy mik történtek a történelmi Magyarországon. B... (2017.12.27. 18:52) 1886. BUDAPEST, FEBRUÁR 21.
  • takacsveca93: Egy király újság, folyamatosan, heti frissítéssel kerülnek fel a heti szórólapok! www.ujsagomat.hu (2017.11.08. 09:56) újkor.hu - Új történelmi portál
  • vasarnapiujsag: Munkácsy 1900. május 1-én hunyt el Endenichben. (2013.02.14. 14:11) Február 14. - 1897
  • noatis: milyen kár, hogy ma már csak fellegvárakat építünk... Csodálatos az épület, és mindazok, akik végh... (2011.03.03. 11:30) márczius 2-án 1862.
  • Utolsó 20

2013.04.16. 13:33 vasarnapiujsag

Április 16. - 1905 - Párisi divatlevél, tavasz

Az idei tavaszi divat ezernyi változatával és  újdonságával már teljesen kifejlődve áll előttünk  sőt sűrűn látjuk már a nyári divat előhirnökeit is.  Most, a mikor hol csalékony hévvel tűz le a tavaszi  nap, hol meg fagyos lehellettel suhan el felettünk a  télutó szele, legidőszerűbb a kabátkérdés. Két egy­ mással ellenkező forma küzd az elsőbbségért: a rövid bolero és a hosszú, XVI. Lajos korabeli kabát.  Az előbbi már esztendők óta általános kedvencze a nőknek kecses voltánál fogva. A különbség mind­ össze csak abban áll, hogy az egyik esztendőben  elől dudorosan, a másikban simán és testhez állóan  viselik; jelenleg egészen testhez álló a divatos  bolero.  A kabátokra nézve ugyanez áll, csakhogy eze­ket még hosszú lebbeny is díszíti, a mi "még jobban kitünteti a derék karcsúságát. Igaz, hogy ez a ké­nyelem rovására megy és ezért vannak, a kik tilta­koznak az új viselet ellen. És ezért látjuk a főváros napsütötte utczáin oly sűrűn a fólbő, vagy egészen bő kabátot is. A berakott aljak most is nagyon kedveltek; eze­ket különösen angol kabátokhoz viselik. És a mi rendkívül czélszerű : a divat teljes létjogosultságot adott a rövid szoknyának. A mi ellen a tudósok és okos asszonyok oly soká küzdöttek, a minek  kiirtására egész ligák alakultak, az uszályt egy csa­passál száműzte a nők akarata.

Elegáns asszonyt, leányt ma ahg látunk másként, mint rövid ruhában és szinte ritka jelenség, hogy a ruhát fel kellessen fogni. Szín dolgában igyekeznek sok újdonságot forga­lomba hozni, a milyen az ibolyaszín, a zöld és búzakék. De az idei tavaszi ruhák java része mégis ama színtelen, szürkés-bamás árnyalatokban készül, a melyek eddig is kedvenczei voltak az elegáns nőknek. Olykor márványozottak, máskor diszkréten alkalmazott koczka a mintájuk, de egészen sima minőségben is sok a változatuk. A poros, napsütötte tavasznak ennél megfelelőbb viseletet nem is talál­hatnánk. Többnyire egész, kabátos ruhák készülnek belőlük különféle blúzokkal. Az utóbbi annyira kedvelt öltönydarabot külön­ben az utóbbi időben száműzni akarják az irányadó divattermek. Helyébe a feszes derekat szeretnék állítani, mint nélkülözhetetlen kiegészítőjét minden ruhának. Ez — mert nem czélszerű, kényelmet­len — erős ellenkezésre talált a nők körében. És ennek eredményét már figyelhetjük is,a mennyiben a divat-árúházak legkeresettebb czikkei máris az angol és egyéb blúz-szövetek. A blúzdivat rendület­len fennállásának legfényesebb példája ez. A párisi és angol divat legeredetibb és legbecse­sebb mintáit a Monaszterly és Kuzmik tódai czég szalonjában látjuk, egy állandó kiállítás keretében. A czég főnöke, Pertik Béla, most tért vissza kül­
földi útjából és a női divat legszebb újdonságait szerezte meg. Képünkön bemutatjuk a legújabb divat mintáit.
Egyik képünk szürke, lebbenyes ruhát mutat, bő szoknyával, mely fönt egészen sima. A kabát elől rövid, hegyes kihajtókkal. Az ujja szűk, fönt dudoros. A másik képen díszesebb ruhákat látunk. Az egyik drap-szin posztóból szabott, az alja sárgás csipkebetéttel, barna selyem-bodrokkal szegve. A de­reka elől húzott, fönt sárgás csipkebetéttel, barna selyemöwel. Az ujja dudoros, alól barna selyemdíszszel. A másik sötétkék posztóból készült, crémeszin csipkekoczkákkal díszítve. Dereka elől öves, hátul lebbenyes, elől créme-szin csipkével. Az  ujja rövid, csipkepántokkal. S. Bella.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr155229541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.