Vasárnapi Ujság Blog

A Vasárnapi Ujság hetenkint egyszer nagy negyedrétben 1 ½ ivben jelenik meg. Előfizetési díj Buda-Pesten házhoz küldve vagy postai uton külön a Vasárnapi Ujságra félévre 3 ft., a Politikai Ujdonságokkal együtt 5 ft. ujpénzben.

Üdvözlő czikk

Kedves Látogató!

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Könyvtára működteti.

A blogon keresztül szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek, hogy mi történt a mai napon csak több mint száz évvel ezelőtt a dualizmus korabeli Magyarország e lebilincselő világában. Valamint egyéb érdekes ismeretanyaggal szolgálni az akkor világ mindennapjairól. 

Kellemes olvasást kívánunk! 

röviden...

A Vasárnapi Ujság 1854-től 1922-ig megjelenő képes, ismeretterjesztő hetilap. Olyan - igen sikeres - néplap, amelynek célja a nemzeti szellem ápolása, a nyelvművelés és a közhasznú (köztük a természettudományos) ismeretek közreadása volt.

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Szimpatikus a blog, szeretem olvasni :) Érdekes, hogy mik történtek a történelmi Magyarországon. B... (2017.12.27. 18:52) 1886. BUDAPEST, FEBRUÁR 21.
  • takacsveca93: Egy király újság, folyamatosan, heti frissítéssel kerülnek fel a heti szórólapok! www.ujsagomat.hu (2017.11.08. 09:56) újkor.hu - Új történelmi portál
  • vasarnapiujsag: Munkácsy 1900. május 1-én hunyt el Endenichben. (2013.02.14. 14:11) Február 14. - 1897
  • noatis: milyen kár, hogy ma már csak fellegvárakat építünk... Csodálatos az épület, és mindazok, akik végh... (2011.03.03. 11:30) márczius 2-án 1862.
  • Utolsó 20

2013.03.19. 10:43 vasarnapiujsag

Márczius 19. - 1854 - Adomák

* Millyen jó, ha valaki rajzolni tanult. Londonban egy gazdag ur, ki annyira szenvedett a köszvényben, hogy menekülni nem tudott karszékéből, egy reggel a gyógyszertárba küldve inasát, azalatt egy tolvaj  egész bátorsággal rajta ment s szemeláttára kiüritgeté fiókjait s még az­zal boszontotta , hogy nevetséget csinált gyámoltalanságából. A beteg ur azonban azalatt, mig a tolvaj kincseit összeszedé, plajbásszal szép csen­desen lerajzolá annak alakját s a mint a tolvaj eltávozta után inasa viszszatért, rögtön elküldte őt a rajzzal a rendőrségre s a kép nyomán azon órában elfogták a rablót, mielőtt a lopott jószág megmelegedhetett vol­na nála.

* Mi a lélek? Két bölcs vitatkozott, hogy mi a lélek? Egyik költő is volt, a másik vegytanár.  A költő azt állitá, hogy a lélek semmi. Ez költőhöz illő mondás volt. A vegytanár pedig azt állitá, hogy a lélek de bizony valami , még pedig három negyedrész széneny (carbonicum) bárom nyolczadréaz vizeny (hydrogen) és ugy nyolezadrész éleny (oxygen).
Szép vigasztalás!

* Néger észjárás. New-Yorkban egy előkelő ur a legpompásabb vendéglők egyikébe szállván: miután nem tetszett neki a több vendégek­kel együtt a közös asztalnál ebédelni, megparancsolá, hogy szobájába vi­gyék fel az ételt.  A szolgálattevő pinczér szerecsen volt, s az előkelő urnák sehogy sem tetszett a ficzkó pofája, s azért ráparancsolt, hogy menjen ki a szo­bából. A néger azonban csak a nagy ur háta mögé húzta magát s amint
ez egyszer hátra néz, meglátja, hogy a fekete mégis ott áll.
— Takarodj innen, kiált rá az ur, egyedül akarok maradni.
— Engedelmet kérek; monda a néger; azt nem tehetem, mert ne­kem az ezüst kanalakra kell vigyáznom.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr975144958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.