Vasárnapi Ujság Blog

A Vasárnapi Ujság hetenkint egyszer nagy negyedrétben 1 ½ ivben jelenik meg. Előfizetési díj Buda-Pesten házhoz küldve vagy postai uton külön a Vasárnapi Ujságra félévre 3 ft., a Politikai Ujdonságokkal együtt 5 ft. ujpénzben.

Üdvözlő czikk

Kedves Látogató!

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Könyvtára működteti.

A blogon keresztül szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek, hogy mi történt a mai napon csak több mint száz évvel ezelőtt a dualizmus korabeli Magyarország e lebilincselő világában. Valamint egyéb érdekes ismeretanyaggal szolgálni az akkor világ mindennapjairól. 

Kellemes olvasást kívánunk! 

röviden...

A Vasárnapi Ujság 1854-től 1922-ig megjelenő képes, ismeretterjesztő hetilap. Olyan - igen sikeres - néplap, amelynek célja a nemzeti szellem ápolása, a nyelvművelés és a közhasznú (köztük a természettudományos) ismeretek közreadása volt.

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Szimpatikus a blog, szeretem olvasni :) Érdekes, hogy mik történtek a történelmi Magyarországon. B... (2017.12.27. 18:52) 1886. BUDAPEST, FEBRUÁR 21.
  • takacsveca93: Egy király újság, folyamatosan, heti frissítéssel kerülnek fel a heti szórólapok! www.ujsagomat.hu (2017.11.08. 09:56) újkor.hu - Új történelmi portál
  • vasarnapiujsag: Munkácsy 1900. május 1-én hunyt el Endenichben. (2013.02.14. 14:11) Február 14. - 1897
  • noatis: milyen kár, hogy ma már csak fellegvárakat építünk... Csodálatos az épület, és mindazok, akik végh... (2011.03.03. 11:30) márczius 2-án 1862.
  • Utolsó 20

2013.03.06. 09:01 vasarnapiujsag

Márczius 6. - 1870

Bál a Tébolydában. A farsang utolsó napjaiban a budai lipótmezei tébolydában is volt tánczvigalom, melyre kívülről is sok vendég jelent meg; az őrültek közül mindössze 35 nő és 40 férfi vett részt benne.Egy-egy feltűnően halvány arcz, beesett szem emlékeztetett csak a hely szomorúságára, a hol most víg polkák zenéje harsant fel, különben  — s ez kétségkívül e bál legjellemzőbb oldala — a betegek és egészségesek alig voltak megkülönböztethetők. A czukrászdában villogó szemű férfiú állt, ki nyájas arczczal kínálta a vendégeknek az édességet. Egy hölgy azt kérdezé, hogy jó-e a fánk? A czukrás udvariasan meghajtá magát, már hogy ne volna jó, hisz ő csinálta és ő a gróf Beust. Napóleon császár volt az egyik rendező. Érczes hangjával hatalmasan kommandirozott, ha egy kissé öszetéveszté a dolgot s colonne-tánczban azt hiné, hogy nem az intézet termében, hanem Sol-ferinónál van, ez könnyen megbocsátható, s egyéb tánczvigalmaknál, egyéb rendezőknél is az ilyesmi meg szokott történni. Legtöbb volt, a ki magát honvédnek, különösen honvédtisztnek képzelé.

(képek forrása : http://www.huszadikszazad.hu/1913-julius/tudomany/elohalottak-kozott )

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr15119167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.