Vasárnapi Ujság Blog

A Vasárnapi Ujság hetenkint egyszer nagy negyedrétben 1 ½ ivben jelenik meg. Előfizetési díj Buda-Pesten házhoz küldve vagy postai uton külön a Vasárnapi Ujságra félévre 3 ft., a Politikai Ujdonságokkal együtt 5 ft. ujpénzben.

Üdvözlő czikk

Kedves Látogató!

Az alábbi blogot a Magyar Természettudományi Múzeum Könyvtára működteti.

A blogon keresztül szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek, hogy mi történt a mai napon csak több mint száz évvel ezelőtt a dualizmus korabeli Magyarország e lebilincselő világában. Valamint egyéb érdekes ismeretanyaggal szolgálni az akkor világ mindennapjairól. 

Kellemes olvasást kívánunk! 

röviden...

A Vasárnapi Ujság 1854-től 1922-ig megjelenő képes, ismeretterjesztő hetilap. Olyan - igen sikeres - néplap, amelynek célja a nemzeti szellem ápolása, a nyelvművelés és a közhasznú (köztük a természettudományos) ismeretek közreadása volt.

Utolsó kommentek

  • takacsveca93: Szimpatikus a blog, szeretem olvasni :) Érdekes, hogy mik történtek a történelmi Magyarországon. B... (2017.12.27. 18:52) 1886. BUDAPEST, FEBRUÁR 21.
  • takacsveca93: Egy király újság, folyamatosan, heti frissítéssel kerülnek fel a heti szórólapok! www.ujsagomat.hu (2017.11.08. 09:56) újkor.hu - Új történelmi portál
  • vasarnapiujsag: Munkácsy 1900. május 1-én hunyt el Endenichben. (2013.02.14. 14:11) Február 14. - 1897
  • noatis: milyen kár, hogy ma már csak fellegvárakat építünk... Csodálatos az épület, és mindazok, akik végh... (2011.03.03. 11:30) márczius 2-án 1862.
  • Utolsó 20

2011.06.06. 09:06 vasarnapiujsag

Junius 6-án 1880.

A Széchenyi-szobor leleplezése.

 

A május 23-iki ünnepély képét tüntet i föl egyik mai rajzunk, jeles művészünk Rauscher

Lajos mintarajztanodai tanár vázlata után.

 

Az ezer meg ezernyi tömeg által körülvett szoborról épen a leplet bontották le, s a monumentális mű szemlélhető lett . A szobor előtt foglalt helyet a király képviselője, József főherczeg számára emelt sátor, körülötte a meghívottak és küldöttségek, s aztán köröskörül a nyüzsgő sokaság, mely a rácscsal övezett téren kívül gyűlt össze. A szép látvány egyik szingazdag pontját képezte a dunagőzhajózási társulat kőpavillonja, teljes zászló-diszben, szőnyegekkel fedve, s teteje nézőhelylyé alakitván.

 

 


 

 

A gondos rajz pontosan kimutatja az arányt , mely a szobor és környezete közt van, s mely elég szerencsés, mert Széchenyi szobra dominálja a nagy tért . A keret nagyon változatos : magas paloták egyik felől, a Duna és a budai panoráma a másik felől. A szobor előtt terül el a tér nagyobb része, de az szorosabban véve nem tartozik a szobor perspektívájába, mert hátulról nem szokás nézni szobrokat ; az a voltaképeni nézőhely, mely a Dorottya-utczába is benyúlik, ugy hogy már ebből az utczából is látni lehet a szobrot. A szobrász főkép arra számított, hogy e nagy nézőtér legyen kielégítve, s ez elég jól sikerült .

 

Az akadémia palotájának szürke falai jó háttért szolgáltatnak az emlékműnek. Meg jobban ki fog az válni, ha az érez — mely most még csillog és szembántón sugárzik a napfényben, — idővel megsötétül . Akkor teljesen összhangzatban lesz a talapzat rozsda-vörös tömegével is.

 

 

 

A szobrot tágas kert övezi vasrácscsal körülvéve. Gyeptáblák, virágszönyegek terülnek el körülötte, apró bokrokkal szegélyezve. A rács körül futó aszfaltos gyalog-járó széleit fákkal ültették be, de nem kell félni, hogy majd elfedhetik a szobrot is.  

--------------------------------------------------------------------------------------

Június 6. 
 
1859.

    Bakonybánkon megszületett Bánki Donát feltaláló. (1922-ben Budapesten hunyt el.) A pesti Műegyetemen diplomázott, majd 1899-től ugyanitt mint egyetemi tanár működött. Szerkesztőmérnökként, Csonka Jánossal (1852-1939) együtt dolgozta ki a porlasztót (fúvókás benzinkarburátort). Vízierőmű-turbinát, nagynyomású robbanómotort is szabadalmaztatott.   

1912.

   Felrobban az Alaszkai-félsziget Novorupta vulkánja. A XX. század legnagyobb vulkánkitörésének 32 kilométer magas felhője még 600 km-ről is látszott. A 60 órán át ömlő, mintegy 41 köbkilométernyi anyag 200 méter vastag hamuréteggel borította be a környéket. Hála a vidék alacsony népsűrűségének, a katasztrófában senki sem halt meg       

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasarnapiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr62960933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.